Behandeling Albanezen "wonder van effectiviteit'

ROME, 16 AUG. De Italiaanse regering vindt haar behandeling van de duizenden Albanezen die vorige week naar Zuid-Italië vluchtten, een “mirakel van effectiviteit”. Dat zei minister van binnenlandse zaken Vincenzo Scotti gisteren op een persconferentie waar hij zijn soms fel bekritiseerde beslissingen van afgelopen week verdedigde. “Dit was niet de gebruikelijke Italiaanse farce”, aldus Scotti.

Italiaanse kranten hadden zich vorige week in hun commentaren kritisch opgesteld tegenover de ruwe behandeling door de politie van de Albanese vluchtelingen in de zuidelijke havenstad Bari. Maar vooral de beslissing van woensdag om de harde kern van de vluchtelingen, die bleef weigeren zich naar Albanië terug te laten sturen, toch maar in Italië te laten blijven, werd ontvangen met een storm van kritiek.

“De zogenoemde slag om Albanië is geëindigd zoals alle veldslagen die door de Italiaanse staat zijn gevoerd - met capitulatie”, zo schreef La Repubblica. “De staat geeft zich over”, kopte La Stampa. De teneur in alle kranten was dat Italië zich krachtig heeft opgesteld tegenover de zwakken, en zwak tegenover de krachtigen.

Scotti legde gisteren uit dat zijn regering bovenal had willen vermijden dat er doden zouden vallen. Ook wilde de regering geen geweld gebruiken in een hoeveelheid die onacceptabel zou zijn voor de publieke opinie in Italië en de rest van de wereld.

Politiechef Vincenzo Parisi vulde aan dat als de politie het stadion had bestormd, waar de harde kern van de vluchtelingen was achtergebleven na verwijdering van de rest, een bloedbad onvermijdelijk zou zijn geweest. De Albanezen beschikten over 21 vuurwapens, waaronder twee automatische geweren. “Ik heb de minister gezegd dat we klaar waren om geweld te gebruiken, maar dat dit een daad van pure waanzin zou zijn. Ik deed dit bewust, om levens en de eer van Italië te redden.”

Scotti heeft bekendgemaakt dat op 20 augustus een speciale commissie zal worden gevormd om de asielaanvragen van de achtergebleven Albanezen te beoordelen. “Zij die niet kunnen aantonen dat hun politieke vervolging te wachten staat en zij die geen werk hebben gevonden, worden teruggestuurd.”

Gisteren zijn vertegenwoordigers van twee vluchtelingen-organisaties in de Albanese hoofdstad Tirana aangekomen om te kijken wat zij kunnen doen om een nieuwe exodus te voorkomen. (Reuter, AP)