Begin 1914 stuurde de voormalige KNIL-kapitein en ...

Begin 1914 stuurde de voormalige KNIL-kapitein en voorzitter van de Bond van Vrije Liberalen, P.W.A.G. Graichen, een brief naar B en W van de gemeente Bloemendaal waarin hij pleitte voor de aanleg van een bad- en zweminrichting. Hij besloot zijn pleidooi met de aanbeveling: “Wasschen is goed, baden is beter en zwemmen het best.”

Toen Graichen geen antwoord kreeg wendde hij zich tot de Bloemendaalse ingezetene ir. A. Stoop, die rijk was geworden door de Dordtse Petroleum Maatschappij op Oost-Java. Hij was geïnteresseerd geraakt in baden nadat hij in 1909 in Zuid-Duitsland bij boringen op geneeskrachtig water was gestuit. Zeven jaar na Graichens verzoek werd Stoop's bad in Overveen geopend. Het werd ontworpen door E. Kuipers, een neef van de beroemde Amsterdamse architect P.J.H. Kuipers. Op 31 mei van dit jaar werden in het zwembad de laatste baantjes getrokken. Stoop's bad werd gesloten omdat de kosten voor het onderhoud te hoog werden. Monumentenzorg onderzoekt op dit moment of het gebouw kan worden beschermd. (Foto Daria Scagliola)