Zuid-Afrika

Zuid-Afrika zal niet deelnemen aan de wereldkampioenschappen, die volgende week zaterdag in Tokio beginnen.

Gisteren verstreek in de Japanse hoofdstad het tijdstip waarop Zuid-Afrika officieel moest hebben geantwoord op de uitnodiging van de IAAF, de Internationale Amateur Atletiek Federatie. “Tot onze grote spijt kunnen wij de uitnodiging niet aanvaarden”, aldus Joe Stutzen, een lid van het bestuur van de onlangs opgerichte Zuidafrikaanse Amateur Atletiek Associatie. “Maar men kan wel zeggen dat wij in onze bond op het punt staan de eenheid te bereiken.” De laatste weken is in Zuid-Afrika intern grote verdeeldheid ontstaan over deelneming van Zuid-Afrika in Tokio. Primo Nebiolo, de voorzitter van de IAAF, heeft gedreigd dat Zuid-Afrika nu waarschijnlijk tot 1993 moet wachten op een terugkeer in de schoot van de IAAF. In de wereldbond zijn echter ook stemmen opgegaan, die een verdere uitsluiting ongewenst achten. De Zuidafrikaanse atleten zullen drie vertegenwoordigers, de marathonlopers Bruce Fordyce en Banile Sindani alsmede de hoogspringer Christo Vrey, naar Tokio sturen om hun belangen bij het congres van de IAAF te behartigen. De Zuidafrikaanse bond zal ook in de Japanse hoofdstad vertegenwoordigd zijn.