Verlies van Romario voor PSV erger dan nederlaag

ROTTERDAM, 15 AUG. Wedstrijden om het Charity Shield tussen de landskampioen en de bekerwinnaar trekken in Engeland voor het begin van de competitie op Wembley gemiddeld zo'n 100.000 toeschouwers. Dat de KNVB zich in dit opzicht wat bescheidener dient op te stellen bleek bij de introductie van het Nederlandse equivalent in de vorm van de zogeheten Super Cup, een duel tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord, waarbij sponsor PTT Telecom flink in de bus had geblazen. Bijna de helft van de kaartjes van de 30.288 toeschouwers was door de gulle geldschieter opgekocht en gratis uitgedeeld. Feyenoord kreeg na de 1-0 overwinning naast een onooglijke beker een bedrag van anderhalve ton, verliezer PSV 75.000 gulden. Maar met recettedeling kan dat bedrag gemakkelijk tot het dubbele oplopen.

Het nam meteen het voornaamste bezwaar weg van PSV dat de wedstrijd aanvankelijk op een later tijdstip wilde spelen, aangezien de Eindhovenaren in deze periode liever een toernooi in het buitenland hadden afgewerkt. Maar de KNVB-sponsor wilde zijn diepte-investering beloond zien met het feit dat de Super Cup door de KNVB als de openingswedstrijd van het seizoen zou worden geafficheerd.

De televisie werkte zonder problemen mee aan het opgeklopte sfeertje met een directe uitzending. Zodat voorzitter Martin Van Rooijen van het betaalde voetbal - hij werd dit keer wegens de rigide veiligheidsmaatregelen die waren getroffen voor de verandering niet onder de voet gelopen door aanstormende supporters - de beker voor de camera's mocht uitreiken aan aanvoerder John Metgod van Feyenoord. Als beloning voor het doelpunt van de Roemeen Marian Damaschin, die gisteren pas door de Stichting Arbeidszaken aan Feyenoord was vrijgegeven om voor de Rotterdamse club uit te komen.

Niet zonder ironie stelde trainer Hans Dorjee van Feyenoord vast dat het daardoor een jaar of zes geduurd heeft voordat zijn plannen bij de KNVB weerklank hebben gevonden. Dorjee maakte indertijd deel uit van een commissie bij de voetbalbond die adviseerde dat het instellen van een Super Cup grote voordelen voor de KNVB met zich mee zou kunnen brengen. Dorjee: “De wedstrijd vanavond heeft dat ook bewezen. Alles zat er in. Ik heb mijn spelers voor de wedstrijd ook gezegd: "we hebben misschien niet de beste voetballers, maar we kunnen wel het beste team zijn'. Er is door ons hard voor gestreden.”

Verdediger John de Wolf vatte de opdracht van zijn trainer iets te letterlijk op toen hij hands maakte bij een doorbraak van Kieft en wegens spelbederf een rode kaart kreeg. De Wolf: “Een nieuwe regel geloof ik hè. Het interesseert me allemaal weinig. Ik zie wel hoeveel wedstrijden ik krijg. Het was nodig. Deze overwinning is voor Feyenoord belangrijk. Misschien komt het publiek zondag terug. Dat was niet het geval geweest wanneer je vanavond een zeperd had gehaald.”

De sportieve waarde van Feyenoords overwinning was echter relatief. PSV speelde wegens blessures zonder vaste krachten als Van Tiggelen, Van Aerle, Popescu, Heintze, Vanenburg en Gerets en verloor tot overmaat van ramp ook nog Romario, die in een duel met Van Gobbel de binnenband van zijn rechterenkel verrekte. De Braziliaan werd ter observatie naar het ziekenhuis gebracht, waar tot opluchting van alles wat PSV was werd geconstateerd dat er niets gebroken of gescheurd was.

De Braziliaan zorgde voor de enige gevaarlijke actie voor het Feyenoord-doel, wat Dorjee tot de opmerking bracht: “PSV wordt niet door de invallers bepaald maar door Romario. Alles wat daar omheen loopt maakt niet zoveel uit.” Ongetwijfeld een juiste constatering, maar in zijn tijd als PSV-trainer zou Dorjee een dergelijke uitspraak nooit hebben durven doen.

Zijn Engelse collega Bobby Robson noemde het verlies van Romario nog erger dan de nederlaag. Zondag zal hij in de competitie tegen FC Utrecht vrijwel zeker niet kunnen meespelen, terwijl van de andere geblesseerde PSV'ers wellicht alleen Popescu, Gerets en Vanenburg hun rentree kunnen maken. Robson: “Voor ons was dit een belangrijke wedstrijd en dan verlies je door zo'n rotgoal.” Dat De Jong (twee keer geel) een rode kaart kreeg en ook Kalusha op de bon werd geslingerd was voor de Engelsman "all in the game'. Hij stuurde zijn assistent Arnesen er herhaaldelijk op uit om poolshoogte te nemen wat er onder zijn spelers in het veld leefde, maar veel aan het wedstrijdbeeld veranderde dit wat de stereotiepe en gevaarloze PSV-acties betrof niet.

Bij Feyenoord bevestigde de met geel bestrafte charge van Fräser tegen Kalusha al dat het vriendschappelijke karakter in dit duel vaak ver te zoeken was. Feyenoord bleek bereid het rommelige doelpunt van Damaschin, die profiteerde van een scrimmage-situatie, hardnekkig te verdedigen. De Roemeen is voor vijf ton overgenomen van Dinamo Boekarest, waar hij jarenlang heeft gespeeld met Sabau, en wordt door Dorjee beschouwd als een waardevolle kracht. Dorjee: “Damaschin is geen Kieft, Romario of Bosman. Maar voor het geld dat hij Feyenoord gekost heeft is hij zeker de moeite waard.”

    • Marc Serné