Van Moorsel bij de WK kansloos op achtervolging

STUTTGART, 15 AUG. Leontien van Moorsel is vanochtend bij de wereldkampioenschappen wielrennen onttroond als titelhoudster op de achtervolging. De 21-jarige Brabantse slaagde er in Stuttgart niet in zich te kwalificeren voor de kwartfinales. In de voorronde reikte haar tijd (3.49,72) niet ver genoeg voor een plaats bij de laatste acht. Snelste in de kwalificatieritten was de Francaise Marion Clignet: 3.41,68.

Met Ingrid Haringa valt niet te spotten. Dat hebben gerenommeerde sprintsters dinsdag en gisteren in Stuttgart ervaren. Schaatscoach Eppie Bleeker wist al langer dat de 27-jarige politieagente niet met zich laat sollen. De voormalige sprintkampioene op de schaats verbaasde op de eerste twee dagen van de WK wielrennen als baansprintster zichzelf en de concurrentie, die ze alleen van naam en uit boekjes kende.

Want het was de eerste keer dat de Noordhollandse zich kon onderscheiden op internationaal niveau. Dik een maand geleden debuteerde ze pas als "pistier' in Alkmaar, waar ze Nederlands kampioene werd. Gisteren drong ze door tot de halve finales. Met speels gemak. En de medailles glinsterden woensdag al in haar ogen. “Ik ruik ze”, grapte ze. “Ik zou het doodzonde vinden als ik geen plak zou pakken. Vooraf was een achtste plaats het doel. De vierde heb ik nu al in mijn bezit, maar ik wil nu op het ereschavot terecht komen. Met brons ben ik tevreden.”

In de kwartfinales was Haringa de snelste van het achttal vrouwen dat zich had gekwalificeerd. Ze bleef als enige onder de twaalf seconden en volgens bondscoach Eric Geserick kan ze nog vijftiende sneller. Geserick heeft haar op tactisch gebied de afgelopen dagen intensief moeten instrueren. Maar voor de snelheid zorgde ze zelf. “Haar schaats-achtergrond is een voordeel. Ze is gewend korte kracht-explosies te leveren. Desondanks is het ongelooflijk dat ze hier zonder enige ervaring en tactiek bij de laatste vier komt”, vond Geserick, “we gaan nu voor een podiumplaats.”

Twee jaar geleden werd Haringa bij het WK schaatsen in Heerenveen nog vierde. Eind 1989 bedankte ze voor de selectie. Een conflict met bondscoach Bleeker lag ten grondslag aan de breuk. De verantwoordelijke technische leider eiste van Haringa dat ze alle wedstrijden en selectietrainingen bijwoonde. Koppig weigerde zij aan de eis te voldoen. Ze hield de eer aan zichzelf en stopte met schaatsen. “Ik wilde niet alleen sporten. Dan raak je afgestompt. Je moet afleiding hebben . Mijn baan zorgt daarvoor.”