Ter Veld pleit voor minder bezuinigingen op de WAO

DEN HAAG, 15 AUG. Staatssecretaris Ter Veld (PvdA) van sociale zaken vindt dat het kabinet de maatregelen in de WAO zou moeten afzwakken voor een bedrag van ongeveer zevenhonderd miljoen gulden. Deze opstelling van de staatssecretaris druist in tegen die van PvdA-partijleider en minister van financiën Kok, die wil vasthouden aan het te bezuinigen bedrag van 4,4 miljard gulden.

Ter Veld zegt vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant “het een lief ding waard” te vinden als het kabinet “enige financiële ruimte toe zou staan”. Volgens haar zou het kabinet moeten accepteren dat het bedrag van 4,4 miljard gulden pas na het einde van deze regeerperiode binnenkomt, maar vóór 1994 zou wel het goede beleid op de rails gezet moeten zijn.

Met haar pleidooi voor minder bezuinigingen staat Ter Veld op dit moment in haar partij zo goed als alleen. Minister Kok heeft half juli direct laten weten dat met hem over alternatieven te praten valt, maar dat hij wil vasthouden aan de geplande 4,4 miljard gulden. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer en partijvoorzitter Sint steunen de partijleider in deze opstelling. Een aantal PvdA-Kamerleden is naarstig bezig alternatieven te bedenken voor de gewraakte beperking van de uitkeringsduur voor huidige WAO'ers.

Een woordvoerster van de PvdA-fractie vindt dat partijvoorzitter Sint te voorbarig is met haar opmerking dat “er voor de PvdA geen kabinet meer is” als het niet lukt om alternatieven te vinden voor de door het kabinet in juli voorgenomen maatregelen. Sint zegt dat in een vraaggesrpek met de Volkskrant. Volgens de PvdA-woordvoerster is het eerst zaak dat alternatieven worden aangedragen. Ze vindt dat met uitlatingen zoals die van Sint “de zaak op de spits wordt gedreven”.