Politie in Amsterdam houdt in actie prostituées aan

AMSTERDAM, 15 AUG. De Amsterdamse politie heeft tijdens een speciale actie van april tot en met juli in totaal 205 keer prostituées aangehouden die tippelden op de Liesdelsluis in de binnenstad.

Achter het Centraal Station werden in dezelfde periode 31 aanhoudingen verricht. In de binnenstad ging het om 102 vrouwen, van wie een aantal herhaaldelijk werd opgepakt. Bijna 90 procent van de vrouwen die werden aangehouden is van buitenlandse origine. Ruim 40 procent heeft de Duitse nationaliteit.

De politie voerde de actie om de overlast voor omwonenden en toeristen op de Liesdelsluis te beperken. Een deel van de tippelactiviteiten verschoof daardoor naar de De Ruyterkade achter het Centraal Station. Dat leidde tot klachten van bewoners en de spoorwegpolitie. De overlast uitte zich in agressie tegen bewoners die de prostituées vroegen weg te gaan en een toename van “randfiguren”, zoals zwervers, pooiers en handelaren in verdovende middelen. Verder werd er geklaagd over het afwerken van klanten, al dan niet in een auto, en het rondslingeren van condooms, injectiespuiten en uitwerpselen.

De aanpak van de politie is in strijd met de motie van PvdA-raadslid A. Grewel die enkele jaren geleden door de gemeenteraad werd aangenomen en waarin werd uitgesproken dat er geen opjaagbeleid zou worden gevoerd. Grewel is van plan de politie-actie in een commissievergadering aan de orde te stellen. Zij meent dat de extra inspanningen zich meer moeten richten op de randverschijnselen, zoals het verschijnen van pooiers, handelaren en rondrijdende auto's.