Philips gevraagd, licht koersherstel voor Air Holland

ROTTERDAM, 15 AUG. Philips tikte vanmorgen naar een nieuw jaarrecord op een rustige Amsterdamse effectenbeurs, waar marktpartijen de rente-beslissing van de Bundesbank afwachtten. Air Holland herstelde zich licht na de koersval gisteren.

AMSTERDAM Wegens de viering van Maria Hemelvaart waren veel buitenlandse beurzen dicht. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen gemiddeld praktisch onveranderd tot iets hoger in afwachting van de uitkomst van de Bundesbankrat omstreeks 13.00 uur. De verwachting is dat De Nederlandsche Bank in navolging van de Duitsers de rente snel zullen verhogen. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 92 punten, was om 13.00 uur 0,1 punt hoger.

Air Holland, gisteren met afstand de grootste daler met 1,70 op zeven gulden, herstelde zich vanmorgen enigszins. Omstreeks het middaguur was de koers tachtig cent hoger. Grootaandeelhouder De Nederlandsche Participatie Maatschappij (NPM) zou onder voorwaarden bereid zijn extra geld in de chartermaatschappij te steken. Air Holland heeft gisteren een eerder aangekondigd ondernemingsplan ter bestudering gegeven aan huisbankier ABN AMRO.

Philips tikte vanmorgen naar een nieuw jaarrecord van 35 gulden. Het elektronicaconcern, dat gisteren vier dubbeltjes steeg op 34,40 gulden, was gisteren met een omzet van 1.486,522 het meest verhandelde aandeel in Amsterdam. Philips herhaalde gisteren nog eens dat met Sony wordt gepraat over samenwerking bij de licentie en verkoop van Philips' Digital Compact Cassette (DCC) en Sony's Minidisc (MD).

Op de tweede plaats kwam Hoogovens (1.136,194 stuks), dat de koers twee gulden zag teruglopen. Omstreeks het middaguur was Hoogovens een gulden lager. Hoogovens maakte gisteren bekend dat de concernwinst over het eerste halfjaar met 65 procent is gekelderd. Beleggers en analisten werden onaangenaam verrast door de mededeling dat Hoogovens over de tweede helft van dit jaar niet verder zal komen dan break-even. Toch blijft de koersdaling van Hoogovens volgens handelaren beperkt. Ze wijzen op de voortdurende vraag van grote Britse en Amerikaanse kopers die gokken op een winstverbetering van Hoogovens in 1992, vooral als gevolg van de aantrekkende Amerikaanse economie.

Fokker, dat gisteren al bij hoger dan gemiddelde omzetten 1,60 terug moest op 32,70 gulden, daalde dertig cent. Fokkers prognose dat de winst dit jaar even groot zal zijn als vorig jaar (2,50 gulden per aandeel) kwam min of meer overeen met de verwachting van analisten, maar was kennelijk een teleurstelling voor beleggers.

In de voedings- en genotsmiddelensector was Wessanen, dat gisteren sloot op 83,60 gulden, 1,10 gulden hoger. Het voedingsmiddelenfonds profiteert nog steeds van het gisteren uitgelekte nieuws dat het interim-dividend uitkomt op tachtig cent, tegen 0,72 in 1990.

Tegen het middaguur kwam plotseling weer speculatieve vraag naar Heineken opzetten. De koers, die tot dan toe onbeweeglijk rondom de slotkoers van gisteren had gedrenteld, schoot fluks omhoog naar 154,20 gulden, een winst van 2,50.

Handelaren signaleerden vraag voor Gist-Brocades (slot gisteren: 35,70 gulden) dat omstreeks het middaguur zeventig cent hoger noteerde, even hoog als op 9 april. De vraag blijft van bancaire zijde komen. Ook Akzo (slot: 120 gulden) lag goed in de markt met een winst van zestig cent.

Volmac, waarvan de koers de afgelopen dagen al langzaam afbrokkelde (slot gisteren: 18,40 gulden) was omstreeks het middaguur twee dubbeltjes lager. Het dochterbedrijf ICS in Utrecht lijdt miljoenenverliezen, waardoor het bestaan op de tocht staat. Volmac sluit niet uit dat de reorganisatiekosten hoger zullen uitvallen dan verwacht. Het speculatieve snoepfonds Van Melle werd 3,50 hoger verhandeld op 417.

KNP, dat morgen komt met de halfjaacijfers, won gisteren 1,20 gulden op 53,20. Omstreeks het middaguur noteerde de papierfabrikant onveranderd. Analisten verwachten dat lagere pulpprijzen en hogere inkomsten, vooral uit deelnemingen, er toe hebben geleid dat de winst in de eerste zes maanden van 1991 is gestegen met zes tot elf procent. KNP voorspelde in februari dat de halfjaarwinst zou stijgen.

NEW YORK De kleinere fondsen deden het gisteren weer goed op Wall Street. Het breed samengestelde Nasdaq gemiddelde sloot voor de tweede achtereenvolgende keer op recordhoogte (517,69). Het Dow Jones gemiddelde van de grotere fondsen sloot 3,35 lager op 3.005,37.

LONDEN Het FT-100-koersgemiddelde doorbrak vandaag in Londen het jaarrecord en tipte aan 2.617,0 punten. Handelaren zeiden dat de markt een mogelijke verhoging van de Duitse rente al heeft verdisconteerd in de koersen.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt waren vanmorgen verdeeld in dunne maar nerveuze handel. Marktpartijen stelden zich terughoudend op in afwachting van de verhoging van de Duitse rente. Het Dax-30-koersgemiddelde was omstreeks het middaguur ruim vijf punten hoger.

TOKIO Tokio sloot vandaag lager, vooral als gevolg van verkopen die waren gerelateerd aan opties en termijncontracten op de index. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 374,62 punten lager op 23.018,68.