Paus: vergeet massale moord op joden niet

WADOWICE, 15 AUG. Paus Johannes Paulus II heeft gisteren in zijn geboortestad Wadowice de Polen opgeroepen de massamoord op miljoenen joden in de oorlog niet te vergeten. Hij zei dat het leed van de joodse natie een waarschuwing aan het adres van de hele mensheid zal blijven.

De paus maakte zijn opmerkingen los van zijn voorbereide tekst in een toespraak tot tienduizenden gelovigen in Wadowice, waar hij zijn jeugd doorbracht. Wadowice ligt niet ver van Auschwitz, waar miljoenen joden zijn vermoord. “Op school in Wadowice zaten joodse gelovigen, die niet meer onder ons zijn. Er staat ook niet langer een synagoge”, aldus de paus. Voor de oorlog maakten joden twintig procent uit van de bevolking van Wadowice. De paus citeerde uit een brief die hij in 1989 aan een joodse leider heeft geschreven ter gelegenheid van de onthulling van een plaquette op de plaats waar de joodse synagoge in Wadowice heeft gestaan. “Laten we bedenken dat we niet ver van Auschwitz zijn. Steeds als zij (de joden) naties, volkeren en de mensheid toespreken, doen ze dat met een waarschuwende stem. Deze stem wordt gehoord door de paus.”

Het bezoek van de paus aan Wadowice, waar hij niet meer is geweest sinds hij paus werd, was emotioneel. Hij sprak met vrienden en kennissen die hij al sinds zijn jeugd heeft gekend en zette in zijn toespraak uiteen hoe zijn moeder, die stierf toen hij negen was, hem het geloof bijbracht. De paus bezocht onder andere de vijftiende eeuwse kerk van Onze Lieve Vrouw, waar hij is gedoopt.

Later gisteren sprak de paus in Czestochowa, de stad van de Zwarte Madonna, een miljoen jongeren toe. Onder hen bevonden zich honderdduizend jonge gelovigen uit de Sovjet-Unie. Hij riep hen op tot tolerantie en begrip voor de standpunten van de medemens. “Het is belangrijk dat allen die in het verleden tientallen jaren lang kunstmatig van elkaar zijn gescheiden, samenkomen”, aldus de paus. (UPI, AFP, Reuter)