Palestijnen en Libanezen in Westeuropese gevangenissen

In haar brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, suggereerde de Libanese groep Islamitische Jihad ook de vrijlating van haar "broeders' die in Europese gevangenissen gevangen zitten.

Perez de Cuellar zelf heeft gisteren verklaard dat er geen sprake van kan zijn om ook deze gevangenen bij de ruil te betrekken. Hieronder een overzicht van de 17 Libanezen en Palestijnen die op het ogenblik in Westeuropese gevangenissen zitten. Duitsland. Hier zitten twee shi'itische Libanezen vast, de gebroeders Hamadi. Wegens zijn rol bij een kaping van een Amerikaanse Boeing in 1985, waarbij één dode viel, zit Mohammed Ali Hamadi een levenslange gevangenisstraf uit, terwijl zijn oudere broer Abbas vier jaar geleden tot dertien jaar cel werd veroordeeld. Er zijn aanwijzingen dat de twee Duitse gijzelaars die nog in Libanon vastzitten in handen zijn van familieleden van de beide Hamadi's. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Duitse gijzelaars in Libanon vrij zullen komen zolang de broers Hamadi nog in de gevangenis zuchten. Groot-Brittannië. De Jordaniër Nizar Hindawi zit hier een straf van 45 jaar uit voor een poging tot een aanslag op een El-Al vliegtuig op het vliegveld Heathrow in 1986. Hij had zonder medeweten van zijn Ierse verloofde een bom verstopt in haar tas.

De met een Iraaks paspoort uitgeruste Nauof Rosan werd in 1983 tot 35 jaar veroordeeld voor een aanslag op de Israelische ambassadeur in Londen, Shlomo Argov, in 1982. Rosans Jordaanse metgezellen Marwan Al-Banna en Hussein Saïd, kregen elk dertig jaar.

Voorts zit in Groot-Brittannië de Palestijn Ismail Sawan sinds 1988 een straf uit van elf jaar wegens illegaal bezit van wapens en explosieven. Frankrijk. Een Libanese christen met uitgesproken sympathie voor de Palestijnen, Georges Ibrahim Abdallah, werd in 1987 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de moord op de Amerikaanse diplomaat Charles Ray en de Israeliër Yacov Barsimantov in 1982.

De Tunesiër Fouad Ali Saleh, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste aanstichters van een reeks aanslagen op doelen in Parijs in september 1986, waarbij 13 doden vielen, zit een gevangenisstraf van twintig jaar uit in Frankrijk. Zwitserland. De shi'itische Libanees Mohammed Hariri, die een kaping op zijn naam heeft staan van een DC-10 van Air Afrique in 1987 waarbij één dode viel, werd in 1989 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Oostenrijk. Hier zitten twee Palestijnen vast, Taoufic Ben Shaovali en Mongi Ben Saadawi, beiden lid van de Fatah Revolutionaire Raad van Abu Nidal. In 1987 werden ze veroordeeld tot levenslang wegens hun rol bij een aanslag op het vliegveld van Wenen. Bij deze aanslag, die op het zelfde ogenblik plaatshad als een soortgelijke aanslag op het vliegveld van Rome, vielen drie doden en 39 gewonden. Griekenland. Sinds maart zit hier gevangen de Palestijn Khaled Abderrahim, de rechterhand van het brein achter de kaping in 1985 van het cruise-schip "Achille Lauro', Abu Abbas. Bij deze kaping kwam de invalide Amerikaanse passagier Leon Klinghoffer om het leven.

Ook zit hier vast een andere Palestijn, Mohammed Rashid, van wie de Verenigde Staten aannemen dat hij was betrokken bij de kaping van een Pan Am-vliegtuig in 1982. Daarbij viel een dode. Zweden. De Palestijnen Mohammed Abu Talb en Marten Imadi kregen in 1989 levenslang cel voor aanslagen in 1985 in Stockholm, Kopenhagen en Amsterdam. Een derde Palestijn, Mahmoud Moghrabi, kreeg voor zijn rol hierbij zes jaar.