Onderzoek naar bloeddruk effectief

GRONINGEN, 15 AUG. Bevolkingsonderzoeken naar te hoge bloeddruk zijn zeer effectief bij het bestrijden van deze kwaal.

Dat blijkt uit het proefschrift van drs. T.K. Havinga, waarop hij woensdag aan de Rijksuniversiteit Groningen hoopt te promoveren tot doctor in de geneeskunde. Zo'n 50.000 mensen tussen de 25 en 70 jaar deden mee aan de bevolkingsonderzoeken die in 1980 en 1981 in de provincie Groningen en in het noorden van Drenthe werden gehouden. Voor de tien procent van de onderzochten die last had van een hoge bloeddruk, stelde de Stichting Hypertensie Groningen een behandelprogramma op. Dat bracht in bijna alle gevallen de bloeddruk op een aanvaardbaar niveau. Bij een tweede onderzoek vijf jaar later in de gemeente Vries en het Marnegebied bleek dat het aantal personen met een te hoge bloeddruk drastisch was afgenomen. Ernstig te hoge bloeddruk kwam zelfs helemaal niet meer voor. Ook het aantal hart- en vaatziekten was volgens Havinga teruggelopen.