Kroatië bereid tot concessies

LJUBLJANA, 15 AUG. De Kroatische minister van buitenlandse zaken, Zvonimir Separovic, heeft gisteren in Zagreb laten weten dat Kroatië bereid is met Servië over eventuele grenswijzigingen te spreken. Eerst moet echter “de agressie tegen Kroatië worden beendigd”, aldus de minister.

De Kroatische regering heeft er gisteren ook mee ingestemd dat waarnemers uit Macedonië, Slovenië en Bosnië aan de frontlijnen worden gestationeerd om de naleving van de wapenstilstand te controleren. Eerder had Kroatië geëist dat de waarnemers alleen aan de grenzen met Servië en Bosnië zouden worden gelegerd om te voorkomen dat Servische vrijwilligers en wapens Kroatië binnen worden gebracht. “Wanneer waarnemers aan de frontlijnen worden ingezet zou dat betekenen dat wij de facto afstand doen van de gebieden die door Serviërs bezet zijn”, zo heette het dinsdag nog in Zagreb. Het is de bedoeling dat er tachtig tot honderd waarnemers worden ingezet.

Een derde belangrijke concessie deed Kroatië gisteren toen vertegenwoordigers van de Kroatische regering om de tafel gingen zitten met vertegenwoordigers van Krajina, een regio in het westen van Kroatië waar de Serviërs de grootste bevolkingsgroep vormen en die zich van Kroatië heeft afgescheiden. Eerder had Kroatië elke dialoog met de opstandige Serviërs verontwaardigd uitgesloten. De ontmoeting leverde overigens weinig op: Ristko Matkovic, die zich voorstelde als de minister van justitie van Krajina, zei na afloop van de gesprekken dat er “onoverbrugbare tegenstellingen bestaan” waardoor “een politieke oplossing onmogelijk is”.

Ondanks het bestand was ook gisteren en vandaag weer sprake van gevechten in Kroatië. In de buurt van het dorp Lovinac zijn de lijken van vijf Kroatische burgers gevonden. Zij werden volgens een Kroatische regeringswoordvoerder op 5 augustus door Serviërs ontvoerd toen zij een granaataanval uitvoerden en door de Kroatische Nationale Garde in het nauw gedreven werden. Een woordvoerder van de federale regering zei gisteren dat meer dan 80.000 mensen uit de crisisgebieden in Kroatië zijn gevlucht.

Niet bekend

    • Theo Engelen