Italiaanse militairen naar havens in Albanië

TIRANA, 15 AUG. Italiaanse militairen gaan de Albanese havens van Durrës en Vlorë controleren en zij mogen patrouilleren in Albanië's territoriale wateren. Aldus een woordvoerder van de Albanese regering gisteren in Tirana.

Volgens Elmez Leci, lid van de militaire delegatie die sinds dinsdag met Italiaanse vertegenwoordigers praat, gaan Albanese en Italiaanse militairen gezamenlijk patrouilleren in de havens om een herhaling te voorkomen van de massale vlucht van Albanezen van vorige week. De Italianen zullen ook opslagplaatsen met voedingsmiddelen bewaken en toezicht houden op de voorraden hulpgoederen die naar Albanië worden gestuurd. Het is de afgelopen weken vaak gebeurd dat opslagplaatsen met hulpgoederen zijn geplunderd, als gevolg waarvan de gebieden in Albanië waar de nood het hoogst is nog geen enkele vorm van hulp hebben ontvangen.

Dat Albanië niet geheel vrijwillig instemt met de opgave van een deel van de soevereiniteit over de havens en de territoriale wateren, kan worden afgeleid uit Leci's klacht dat “de Italiaanse delegatie is gekomen om oplossingen op te leggen en niet om te onderhandelen”. “We zijn daar niet van uitgegaan. We hebben gezegd: we waren niet in staat de vluchtelingen tegen te houden, daarom hebben we om hulp gevraagd.” De Italianen hadden daarop geantwoord: “Wij zijn evenmin in staat geweest de vluchtelingen tegen te houden - daarom moeten we samenwerken.”

In Albanië is met ongenoegen gereageerd op het nieuws, dat Rome honderden vluchtelingen alsnog toestaat in Italië te blijven. Naar Albanië teruggebrachte vluchtelingen werden woedend, maar ook de Albanese regering was boos. Een woordvoerder maakte duidelijk dat Rome Tirana niet over het besluit heeft geraadpleegd en dat Tirana “geen redenen” ziet waarom er vluchtelingen in Italië zouden mogen blijven nadat 17.000 anderen naar Albanië zijn teruggebracht. (UPI)