Foto: DEN HAAG - Twee oud-strijders op het ...

Foto: DEN HAAG - Twee oud-strijders op het Centraal Station van Den Haag. ..TE: Enkele honderden mensen trokken vandaag naar het Indische monument in deze stad voor de herdenking van de Japanse capitulatie 46 jaar geleden. De kranslegging door premier Lubbers werd begeleid door boe-geroep. Ook gooide een omstander een ei naar de premier toen deze op weg was naar de krans. Enkele tientallen mensen draaiden de premier de rug toe. De aanwezigheid van Lubbers bij de herdenking van de slachtoffers die in Nederlands-Indië vielen tijdens de bezetting van de Japanners was zeer omstreden. Als gevolg van de houding en uitlatingen van de premier tijdens en na het bezoek vorige maand van de Japanse premier Kaifu, bleef een groot deel van de Indische gemeenschap vandaag weg bij het Indische Monument. Er heerst in de Indische gemeenschap grote woede over het feit dat Lubbers slechts genoegen nam met de verontschuldigingen die Kaifu aanbood voor de misdaden van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Foto NRC Handelsblad- Rien Zilvold)