Denen akkoord met brug

KOPENHAGEN, 15 AUG. Het Deense parlement heeft gisteren zijn goedkeuring gehecht aan het plan om een brug en een tunnel te bouwen die tegen het einde van deze eeuw Kopenhagen moet verbinden met de Zweedse stad Malmö.

Het parlement sprak zich met 117 tegen 42 stemmen uit voor het project, dat in totaal 17 miljard Deense kroon zal kosten (zo'n vijf miljard gulden). Beide landen zullen de kosten delen. De brug voor auto's en de tunnel voor treinverkeer zullen over en door de zeventien kilometer brede Sont gaan. Op het ogenblik heeft alle verkeer nog per veerboot plaats.

In juni verklaarde ook het Zweedse parlement zich akkoord met het project, waarover al ruim honderd jaar wordt gesproken. De Zweden, die vorige maand officieel het lidmaatschap aanvroegen van de Europese Gemeenschap, beschouwen de nieuwe verbinding als een symbool van hun wens om zich bij de rest van Europa te voegen.

Het verzet tegen het project in het Deense parlement kwam vooral van mensen die zich bezorgd maken over de gevolgen van de bouw voor het milieu. Ze vrezen dat de fauna gevaar zal lopen door de uitlaatgassen van de auto's op de brug. Vooral een vogelreservaat zou erdoor in gevaar komen.

De Deense regering wees erop dat het nu de tijd was om eindelijk een beslissing te nemen en wilde geen verder uitstel toestaan. De meerderheid van het parlement stemde hiermee in. Om de tegenstanders van het project ter wille te zijn is er evenwel een speciale bepaling opgenomen in de wet waarmee het plan werd goedgekeurd. Deze stelt dat de verbinding zo mogelijk alleen zal bestaan uit een grote tunnel en niet uit een brug. (Reuter)