Chauffeurs rijden "vrachies' oud-Indië-gangers

DEN HAAG, 15 AUG. Op de stoep voor het Centraal Station in Den Haag staat het Indische echtpaar Van Lent, zojuist per trein uit Utrecht gearriveerd voor de jaarlijkse kranslegging bij het Indisch monument. Mevrouw Van Lent (62), gekleed in een bloemetjesjurk, heeft hartproblemen en haar 75-jarige man, in zomers jasje, is “ook al niet meer zo goed ter been”. Ze zijn blij dat de Haagse taxi's hen vandaag gratis vervoeren. “Stap maar in, mevrouwtsje”, gebaart een chauffeur. Een veelheid aan taxi's met Indische passagiers vertrekt richting Congresgebouw.

Haagse taxichauffeurs, die vorige week nog met een treinblokkade in Utrecht protesteerden tegen de invoering van de treintaxi, boden oud-Indië-gangers vandaag gratis vervoer aan. Niet zozeer omdat zij plotseling diepe verwantschap voelen met de slachtoffers van de Japanse overheersing in de Tweede Wereldoorlog, alswel om hun eigen imago op te poetsen na de scènes van vorige week. “De mensen denken dat wij boefjes zijn en weten niet dat wij dit soort dingen vaker doen. Nog niet zo lang geleden hebben we gratis Russische patiëntjes uit Tsjernobyl vervoerd”, zegt J. Rueck, voorzitter van de vereniging van Haagse taxi-ondernemers, terwijl hij koffie uit een thermoskan drinkt.

Actieleider E. van Tongeren, ook een van de aanvoerders in Utrecht, betreurt het dat het gebaar door enkele "communicatiestoornissen' verkeerd is opgevat en uitgelegd is als "lijkenpikkerij'. Daarom deelt hij voor het CS een handgeschreven rechtzetting uit met als aanhef: “Indische Nederlanders, wij kunnen nooit verbonden zijn voor het leed wat u is aangedaan”. De slotzin luidt: “Voor degenen die twijfelen aan mijn goede bedoelingen het volgende: ook mijn familie heeft in de Jappenkampen gezeten. Ook mijn familie heeft de gruwelen moeten ondergaan”.

De reden van de actie “is dat de manier zoals u bent behandeld bij het bezoek van de Japanse premier veel lijkt op het draaiboek zoals wij in Utrecht zijn ontvangen”, meldt het pamflet verder. Ter verduidelijking voegt Van Tongeren er aan toe: “Ook deze mensen zijn besodemieterd bij het Catshuis”.

De Indische mensen die gratis instappen vinden de actie "zeer sympathiek'. Een oud-Indië-ganger in decent blauw pak met een borst vol medailles en een bos bloemen in de hand zegt: “Ik heb meer sympathie voor de taxichauffeurs dan voor Lubbers”.

Niet bekend