Bod op aandelen Hudig-Langeveldt

ROTTERDAM, 15 AUG. Hudig- Langeveldt Groep te Rotterdam (HLG) krijgt waarschijnlijk een andere eigenaar. De Amerikaanse verzekeringsmakelaar Rollins Burdick Hunter Group uit Chicago zal een bod uitbrengen op alle aandelen van de grootste Nederlandse assurantietussenpersoon. Bestuur en commissarissen van HLG steunen het bod. Dit heeft HLG gistermiddag bekend gemaakt.

Het bod, over de hoogte waarvan partijen geen mededelingen doen, wordt voorgelegd aan de aandeelhouders van HLG, onder wie het Amerikaanse Marsh & McLennan, ABN Amro en de Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM). Marsh & McLennan, 's werelds grootste verzekeringsmakelaar met eigen belangen in Europa, heeft al eerder te kennen gegeven van haar pakket van 30 procent in HLG af te willen. De activiteiten van Marsh & McLennan en HLG zouden elkaar daardoor te veel overlappen. De NPM (38 procent) en ABN Amro (20 procent) staan in principe niet afwijzend tegenover verkoop van hun belangen in HLG, maar zeggen zich nog te moeten beraden. Het restant van de aandelen (12 procent) is in handen van particuliere aandeelhouders.

Rollins Burdick neemt met een omzet van circa 380 miljoen dollar de zevende plaats in op de wereldranglijst van verzekeringsmakelaars. Er werken 3.500 mensen, verspreid over ruim 50 kantoren in de Verenigde Staten. HLG, veertiende op de wereldranglijst, beschikt over een netwerk van 35 kantoren in Europa met in totaal 1.350 medewerkers, van wie 900 in Nederland. Daarnaast heeft HLG vestigingen op de Nederlandse Antillen en in Indonesië. De omzet van HLG bedroeg vorig jaar 212 miljoen gulden. De nettowinst was 26 miljoen gulden. Samen zullen de twee toekomstige partners qua grootte de zesde makelaar ter wereld zijn. Het is de bedoeling dat HLG, met behoud van eigen identiteit en onder HLG-management, binnen de Rollins-groep verantwoordelijk wordt voor de makelaardij-activiteiten in Europa.