Aquino: lichaam Marcos mag terug

MANILA-NEW YORK, 15 AUG. De Filippijnse president Corazon Aquino heeft gisteren toestemming gegeven voor de terugkeer van het stoffelijk overschot van oud-president Ferdinand Marcos voor het einde van haar ambtstermijn, in juni 1992, zo heeft haar naaste medewerker Franklin Drilon verklaard. Maar Marcos' weduwe, Imelda, die in ballingschap in de Verenigde Staten woont, liet via haar advocaat weten Aquino niet op haar woord te geloven.

“De regering heeft niet de intentie de terugkeer van het lichaam van de oud-president voor altijd te verbieden”, aldus Drilon tijdens een hoorzitting van de Filippijnse senaatscommissie van defensie. Vorige maand stond Aquino toe dat Imelda Marcos, die in 1986 samen met echtgenoot Ferdinand en drie kinderen de Filippijnen ontvluchtte na de val van het bewind, naar haar geboorteland mag terugkeren. Ferdinand Marcos stierf in 1989 op Hawaii.

Lange tijd heeft president Aquino de terugkeer van de familie Marcos verboden uit vrees voor onrust onder de bevolking. Er lopen verscheidene gerechtelijke procedures tegen de familie Marcos, die er door Manila van wordt beschuldigd tijdens het 20-jarige bewind van Ferdinand Marcos op grote schaal misbruik te hebben gemaakt van staatsinkomsten en grote kapitalen te hebben gedeponeerd bij buitenlandse banken. Imelda staat bij terugkeer naar de Filippijnen dan ook een proces wegens fraude te wachten.

De Amerikaanse autoriteiten hebben mevrouw Marcos toestemming gegeven na 1 oktober het stoffelijke overschot van haar man naar de Filippijnen te brengen. Haar advocaat, James Linn, liet gisteren weten dat ze op 2 oktober naar Manila wil gaan met het lichaam, “wanneer president Aquino dat toestaat”. Imelda kreeg op 2 augustus een visum dat slechts een maand geldig is, maar Linn zei dat ze om uitstel van de termijn heeft gevraagd. Aquino's toezegging van gisteren wordt door zijn cliënte gewantrouwd, “want president Aquino heeft de gewoonte haar standpunt zo nu en dan te wijzigen”. Linn zei dat Imelda Marcos ervan uitgaat dat de binnenlandse druk die op Aquino wordt uitgeoefend haar er uiteindelijk toe zal brengen de belofte toch gestand te doen. (AP, UPI)