Algen in Groenlandzee maken korte metten met broeikasgas

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft ontdekt dat de Groenlandzee waarschijnlijk een belangrijke "bezinkput' is voor het broeikasgas kooldioxide (CO2). In het noorden van de Atlantische Oceaan onttrekken algen verrassend grote hoeveelheden kooldioxide (CO2) aan de atmosfeer. Hierdoor wordt het broeikaseffect geremd.

Onderzoekers van de Universiteit van Tenessee constateerden massale algenbloei van Phaeocystis pouchetii in de Straat van Fram tussen Groenland en Spitsbergen. Tijdens een waarnemingsperiode van 35 dagen in de lente van 1989 bleken deze algen gemiddeld 40 gram koolstof per vierkante meter in hun weefsels vast te leggen. De CO2 die ze daarvoor nodig hadden werd onttrokken aan de lucht. Tot nog toe was aangenomen dat de ijzige Groenlandzee een lage biologische produktiviteit bezit, maar volgens het jongste onderzoek kan de Groenlandzee zich meten met uitzonderlijk produktieve poolgebieden zoals de Beringzee en de Bransfield Street.

De Straat van Fram, in het noorden van de Groenlandzee, speelt een belangrijke rol in wereldklimaatsmodellen omdat dit de enige plaats is waar diep bodemwater uit de poolzeeën toegang heeft tot de Atlantische Oceaan. Atlantische oppervlaktestromingen staan hier in direkt contact met koud polair water. Hierdoor koelt het oppervlaktewater af, zakt naar de oceaanbodem en voert daarbij grote hoeveelheden pas vastgelegd CO2 met zich mee. Blijkbaar, zeggen de onderzoekers, spelen de wateren van het Noordelijk Halfrond een belangrijker rol in de koolstofhuishouding op aarde dan tot nog toe werd aangenomen. (Nature, 8 augustus)