Air Holland stopt met lange afstand-vluchten

ROTTERDAM, 15 AUG. Air Holland stopt met zijn lange-afstandcharters naar Aruba, Barbados en Kenia en wil in de plaats daarvan terugkeren naar de Europese vakantie-chartermarkt. Dit is volgens insiders de kern van het nieuwe "businessplan' dat Air Holland bij zijn banken heeft gedeponeerd.

Air Aruba, de Arubaanse luchtvaartmaatschappij die net enkele maanden geleden samen met Air Aruba een lijnvlucht op het vakantie-eiland is begonnen, kan door dit besluit in grote moeilijkheden komen. Als huisbankier Amro ABN en een aantal grote aandeelhouders bereid zijn op basis van het businessplan opnieuw geld in het bedrijf te pompen, moet Air Holland leningen afsluiten om nieuwe, kleinere vliegtuigen te kopen of te leasen. Daar tegenover staat de opbrengst van enkele grote toestellen die worden verkocht.

In de financiële wereld wordt de situatie van Air Holland echter als “zeer moeilijk” gekwalificeerd. De kans is groot dat de banken het businessplan als onvoldoende doordacht van de hand wijzen en als schuldeisers het bedrijf gezamenlijk failliet verklaren, omdat Air Holland er niet in is geslaag zijn eigen vermogen met 15 miljoen gulden op te voeren. Bovendien hebben de banken weinig vertrouwen in de draai van 180 graden die de chartermaatschappij wil maken door nu weer terug te keren naar de Europese markt, nadat nog maar kort geleden was besloten het heil te zoeken in lange afstand-charters.

Na grootaandeelhouder Transol heeft ook de Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM) aan Air Holland toegezegd in principe bereid te zijn de chartermaatschappij met een nieuwe geldinjectie te steunen. De NPM heeft 14 procent van de aandelen Air Holland. NPM-directeur drs. M.W. Dekker stelt echter als voorwaarde voor een groter belang in Air Holland dat de toekomst van het bedrijf “redelijk verzekerd ” moet zijn. Dat betekent, zegt Dekker, een goed plan waarin de banken vertrouwen hebben, en concrete afspraken met touroperators voor nieuwe contracten. De koers van Air Holland op de beurs liep vanochtend aanvankelijk op tot 7,80 gulden per aandeel. Tegen het middaguur daalde de waarde tot 7,50 gulden.