Wessanen verrast beurs in advertentie

ROTTERDAM, 14 AUG. Voedingsconcern Wessanen heeft per ongeluk de commissarissen in hun hemd gezet. Het concern heeft concept-advertenties naar kranten gestuurd met de aankondiging van een hoger interim-dividend. Hierover zou pas op 23 augustus een besluit worden genomen na ruggespraak met de commissarissen.

Het Duitse financiële dagblad Handelsblatt publiceerde per abuis vanochtend de advertentie, waardoor met voorkennis op de Amsterdamse effectenbeurs kon worden gehandeld. Uit de advertentie blijkt dat de directie van het concern van plan is een interimdividend uit te keren van 80 cent tegen vorig jaar 72 cent.

De openingskoers van Wessanen in Amsterdam lag 90 cent boven het slot van dinsdag op 82,50. Toen de commissaris voor de notering de advertentie in Handelsblatt onder ogen kreeg, besloot hij deze koers door te halen.Nadat de raad van bestuur had laten weten het voorval “ten zeerste te betreuren” is de notering weer hervat.

Weesanen zegt in een reactie er niet over ten peinzen nu het interim-dividend al definitief vast te stellen, hoewel de beleggers door de uitgelekte advertentie weten aan welk dividend het bestuur denkt. “Wij houden gewoon vast aan de datum van 23 augustus. Wat de beleggers doen met de informatie is hun verantwoordelijkheid. In principe kan het dividend nog worden aangepast in overleg met de raad van commissarissen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd enthousiast gereageerd op het hogere dividend. De koers schoot na de hervatting van de handel als een raket omhoog tot 83,30 gulden.

Wessanen is niet van plan volgend jaar tot een andere aanpak over te gaan. Ook dan zullen "concept'-advertenties worden toegestuurd aan dagbladen. “Het is de de enige manier om advertenties op tijd gepubliceerd te krijgen”, aldus een woordvoerder.