Veenstra wint etappe, Ludwig toont aan nog niet versleten te zijn

RAALTE, 14 AUG. Wiebren Veenstra heeft vanochtend in Raalte het eerste deel van de tweede etappe van de Profronde van Nederland gewonnen. De Fries uit de ploeg van Jan Raas bleef in de massasprint Jean-Paul van Poppel en Michel Cornelisse net voor.

Ook vorig jaar schreef Veenstra in Raalte een rit van de Nederlandse etappewedstrijd op zijn naam. De Duitser Olaf Ludwig behield zijn leiderstrui.

Bij Ludwig beginnen de jaren weliswaar te tellen, maar met zijn sprint is het in tegenstelling tot de mening van Peter Post nog steeds redelijk gesteld. Gisteren in Haaksbergen bleef hij met miniem verschil in de massale eindsprint Veenstra voor. De voormalige Oostduitser nam het oranje tricot in Haaksbergen over van Jelle Nijdam, op grond van zijn betere puntentotaal. In tijd ontliep het tweetal elkaar niets. Nijdam bracht op Twentse grond zijn ploeggenoot Wiebren Veenstra in stelling voor de sprint, om op die manier Ludwig van de tien seconden bonificatie af te houden. De tactiek mislukte, zij het dat het verschil tussen Veenstra en Ludwig met het blote oog niet was waar te nemen. Het duurde even voor de jury Veenstra en Nijdam de illusie van een positief vervolg van de proloog ontnam.

De winst betekende een opkikker voor Ludwig na zijn teleurstellende optreden in de Ronde van Frankrijk. De Duitser imponeerde in zijn debuutjaar bij de profs met een etappezege en de puntentrui in de Tour. Zijn massieve benen waren goed voor een aantal indrukwekkende sprintzeges. Hij won in totaal dertien wedstrijden.

In zijn tweede jaar bij Post loopt het minder. In het voorseizoen blokkeerden de spieren in de sprint, hetgeen Post deed opmerken dat de Duitser zijn beste tijd bij de massale aankomsten had gehad. In de Tour kon Ludwig het tegendeel niet bewijzen. Hij grossierde in hoge klasseringen, maar het uitgangspunt van één dagoverwinning bleek onhaalbaar. Voor de groene trui was het geweld van de Rus Abdoesjaparov hem te machtig.

“Toch geven de uitslagen aan dat ik nog steeds kan sprinten. De concurrentie in de Tour is ontzettend zwaar. Ik was enkele keren dicht bij de overwinning. Vaak ontbrak het aan steun in de finale, moest ik alles alleen opknappen. Dat kost kracht en dan heb je een beetje geluk nodig”, zei Ludwig.

Ludwig ging er na zijn eerste profjaar even tussenuit en bereidde zich anders dan normaal voor op het nieuwe seizoen. “Ik ben dit seizoen completer. In de tijdritten en bergop gaat het een stuk beter. Elk jaar staat er een andere sprinter aan de top. Kijk maar naar de terugval die Van Poppel meemaakte.”