Tapie verkoopt deel van belang in Adidas om schulden af te betalen

PARIJS, 14 AUG. Bernard Tapie, de flamboyante Franse zakenman en voorzitter van de voetbalclub Olympique Marseille, heeft 45 procent van zijn aandelen Adidas verkocht. Met de opbrengst van deze transactie, 1,2 miljard francs, heeft Tapie het grootste deel van zijn schulden afgelost die hij had gemaakt voor de overname vorig jaar van Adidas, de derde producent ter wereld van sportartikelen.

Tapie was voor 95 procent eigenaar van BTF GmbH (Bernard Tapie Finances), de firma die hij vorig jaar oprichtte om het Duitse Adidas over te nemen. Tapie betaalde daarvoor 1,6 miljard francs (550 miljoen mark), grotendeels met geleend geld. De waarde van de onderneming bedroeg toen 1,8 miljard francs. Adidas had vorig jaar 10.500 mensen in dienst, had een omzet van 15 miljard francs en leed in 1989 een verlies van 440 miljoen francs. In 1990 werd een kleine winst (190 miljoen francs) gemaakt. Adidas zou nu volgens Franse deskundigen 2,5 a 2,8 miljard francs waard zijn.

De 45 procent aandelen die Tapie heeft verkocht, zijn verdeeld over de Britse sportfirma Pentland (20,05 procent), drie Franse institutionele beleggers (de verzekeringsmaatschappij AGF, Crédit Lyonnais en de Banque Worms) die samen 19,95 procent hebben en het Adidas-management dat 5 procent heeft verkregen. Pentland dat ook voor 13 procent eigenaar is van Reebok, de grootste concurrent van Adidas, betaalde 450 miljoen francs cash voor de deelneming in Adidas. De komst van Pentland, dat eerder het Amerikaanse filiaal Pony van Adidas overnam, wordt in Parijs begroet omdat de firma industriële ervaring inbrengt die de Franse banken niet hebben.

Tapie blijft met 55 procent van de aandelen wel de meerderheid behouden in Adidas, maar de operatie stelt hem in staat meer aandacht te schenken aan zijn politieke carrière. Aangenomen wordt dat Tapie namens de socialistische partij volgend jaar in de regionale verkiezingen de strijd zal aanbinden tegen Jean Marie Le Pen, de leider van het uiterst rechtse Front National. Inzet is de controle over de regio Rhône Alpes-Maritimes Provence, na Ile de France de belangrijkste regio in Frankrijk.