Staf van Deense koningin klaagt bij Europees Hof

KOPENHAGEN, 14 AUG. De hofhouding van de Deense koningin Margarethe heeft gisteren een klacht ingediend tegen haar werkgever bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens wegens het ontbreken van een formele arbeidsovereenkomst.

De ongeveer vijftig werknemers van de paleisstaf proberen al sinds 1973 een arbeidscontract te krijgen met een duidelijke omschrijving van hun rechten, net zoals andere werknemers in Denemarken dat hebben. “De staf van het hof is in werkelijkheid zeer tevreden met de arbeidsomstandigheden, ze willen alleen weten welke rechten ze hebben”, verklaarde J⊘rgen Jacobsen, de advocaat van de paleismedewerkers. Van koninklijke zijde is nog geen commentaar gegeven op de kwestie. Formeel is de klacht bij het Hof in Straatsburg overigens niet tegen koningin Margarethe gericht maar tegen de Deense staat. De werknemers aan de hoven in Zweden en Noorwegen beschikken wel over een arbeidsovereenkomst zoals hun Deense collega's die nu nastreven. (AP)