Staatsraad in Suriname teruggeroepen

PARAMARIBO, 14 AUG. De Surinaamse Nationale Assemblée heeft gisteren een initiatiefvoorstel goedgekeurd om tijdelijk de Staatsraad terug te roepen zoals die bestond voor 9 juli 1991. Vanaf deze datum was de samenstelling van de Staatraad volgens de grondwet niet meer geldig. Hierdoor was een vacuüm in het rechtsbestel ontstaan. Wetsontwerpen kunnen pas nadat ze in de Staatsraad zijn behandeld door de regering worden ingediend bij het parlement.

Het initiatiefvoorstel is ingediend door enkele leden van de Nieuw Front-fractie. Het werd met algemene stemmen goedgekeurd. De regering had nimmer gereageerd op brieven van de Assemblée om maatregelen te nemen teneinde het vacuüm te voorkomen.

Gisteren is intussen het 51ste en laatste lid tot het parlement toegelaten, dat hiermee voltallig is.

Vijf zwaarbewapende mannen hebben gistermorgen het oliepalmbedrijf Victoria, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Paramaribo, overvallen en geplunderd. De overvallers stonden onder leiding van Tjakka, een commandant van het Junglecommando die tijdens de binnenlandse oorlog berucht werd om zijn terreurdaden. De plaatselijke bevolking moest onder bedreiging allerlei goederen afstaan.

De overval had plaats terwijl in Paramaribo naar het schijnt niet geslaagde vredesbesprekingen gevoerd werden. Het was de bedoeling dat zowel de leider van het Junglecommando, Ronnie Brunswijk, als die van de Tucajana-Indianen, commandant Thomas, in Paramaribo zou zijn voor besprekingen met bevelhebber Desi Bouterse. Brunswijk verscheen evenwel niet. Naar verluidt was hij niet tevreden met enkele faciliteiten. Thomas was er wel, maar tegelijkertijd kaapten enkele van zijn krijgers in het complex van de Billiton Surinamemaatschappij twee spiksplinternieuwe terreinwagens. De auto's zijn later gesignaleerd in het Indianendorp Powaka.