Spaanse achtervolger sneller dan Duitsers

STUTTGART, 14 AUG. Barcelona werpt zijn schaduw al vooruit. Een jaar voor de Olympische Spelen zijn de Spaanse baanrenners kennelijk al ver met de voorbereiding. Gisteravond had José Manuel Moreno Perinan in de Hans Martin Schleyer Halle in Stuttgart de primeur van de wereldkampioenschappen wielrennen.

De 22-jarige Spanjaard pakte de eerste van de twintig te verdienen regenboogtricots door enigszins verrassend de één kilometer voor amateurs te winnen, vóór de Duitse favoriet Jens Glücklich en de verrassing van de dag, de Gene Samuel uit Trinidad.

De Duitser Jens Lehmann reed gisteren de beste tijd tijdens een wereldkampioenschap op de vier kilometer achtervolging. De voormalige Oostduitser liet in de de eerste kwalificatierit de chronometer stoppen op 4.22,152. Bijna vijf seconden sneller dan Guintastas Oemaras, de Rus die tijdens de WK in Oostenrijk in 1987 4.27,02 reed. Lehmanns landgenoot Glöckner bleef met 4.22,602 ook ver onder Oemaras prestatie. Diens landgenoot Batoero kwam uit op 4.26,299.

De Nederlander Servais Knaven werd vijfde. Zijn doel was de limiet voor de Olympische Spelen. Dat werd door Knaven ruimschoots overtroffen. Bovendien was de klassering meer dan bondscoach Eric Geserick had verwacht. Aan het Duitse geweld kon Knaven niet tippen, maar 4.31,620 in de tweede serie was ruim voldoende (de limiet was 4.38) om afvaardiging naar Barcelona af te dwingen.

Geserick tilde niet zwaar aan het ruime verschil tussen Knaven en de Duitsers Lehmann en Glöckner. Bijna tien seconden is een flinke marge. Voor Geserick evenwel niet. “Ik ken de oorzaak. Door de samenvoeging van de Bondsrepubliek en de DDR hebben beide landen de krachten en kennis kunnen bundelen. Ze hebben alles opzij gezet voor de wereldtitels. Ze hebben het beste materiaal, de beste medische begeleiding, voldoende geld, vijf trainers en tijd om intensief te trainen. Wij moeten improviseren. Ik ben ervan overtuigd dat Knaven met dezelfde mogelijkheden in aanmerking kan komen voor een medaille. Hij groeit nog steeds, is piepjong in vergelijking met zijn tegenstanders.”

De 20-jarige amateur geeft nog steeds de weg de voorkeur boven de piste. Hij eindigde dit jaar in de Olympia's Ronde van Nederland nog als derde. Gericht trainen met het oog op Stuttgart deed de Nederlandse kampioen achtervolging nauwelijks. Met Barcelona in het vizier heeft Geserick een bepaald beleid voor ogen. “Indien hij zich meer op de baan zou richten, zou hij heel ver kunnen komen. Ik zie in hem een medaillekandidaat voor Barcelona. Ik heb al met hem afgesproken dat de weg volgend jaar ondergeschikt wordt gemaakt aan de baan. Indien hij in 1992 zes weken uittrekt als voorbereiding op de Olympische Spelen verwacht ik hem op het podium.”