"Rusland blijft zonder Unieverdrag gijzelaar'

MOSKOU, 14 AUG. Rusland blijft “een gijzelaar van de centrale Sovjet-regering” als het het Unieverdrag niet tekent, zo heeft gisteren de Russische president Boris Jeltsin gewaarschuwd. Sovjet-premier Valentin Pavlov liet zich gisteren gereserveerd over het nieuwe Unieverdrag uit.

In een brief aan een groep tegenstanders van het nieuwe Unieverdrag, die gisteren werd gepubliceerd door het blad Nezavisimaja Gazeta, schreef Jeltsin dat de centrale regeringsinstanties alles zullen doen “om hun controle over het (economisch) potentieel van Rusland te blijven uitoefenen” als Rusland het Unieverdrag niet ondertekent. Hij verweet zijn critici, die tegen het verdrag zijn omdat het de Russische soevereniteit zou aantasten, “niet realistisch” te zijn. “Zolang Rusland het niet tekent, zal het de gijzelaar van de centrale structuren blijven”, aldus Jeltsin. Sovjet-premier Pavlov waarschuwde gisteren tegen het machtsvacuüm waarin het centrale gezag in Moskou terecht kan komen na de ondertekening van het Unieverdrag, tenzij het “enige controle” kan blijven uitoefenen op de economie van de betrokken republieken. Hij vertrouwde er echter op dat een republiek als Rusland voorlopig nog niet de mechanismen bezit die nodig zijn om alle verantwoordelijkheid voor de eigen economie uit te oefenen. In belangrijke sectoren, zoals de mijnbouw, zijn de republieken nog niet in staat belangrijke beslissingen te nemen en de centrale Sovjet-regering te negeren, aldus Pavlov.

Naar verwachting zullen Rusland, Kazachstan en Oezbekistan de eerste republieken worden die het Unieverdrag, dat de relaties tussen het centrum en de republieken regelt, zullen tekenen. Zes andere republieken zullen naar alle waarschijnlijkheid volgen. De Baltische landen, Moldavië, Georgië en Armenië hebben laten weten het niet te ondertekenen. (Reuter, AP)