Problemen sneltram Amstelveen opgelost

AMSTERDAM, 14 AUG. De Amstelveenlijn, de sneltramverbinding tussen Amstelveen en Amsterdam die begin dit jaar al na twee maanden rijden gedeeltelijk werd gestaakt, gaat vanaf eind augustus weer rijden over het gehele traject. Volgens het gemeentevervoerbedrijf (GVB) zijn de mankementen aan de lijn opgelost.

Tot eind augustus rijdt de sneltram slechts van Amsterdam CS naar station zuid-WTC. Vandaar brengt een busdienst de reizigers naar Amstelveen.

Voor alle zekerheid laat het gemeentevervoerbedrijf de eerste weken van september nog een buslijn achter de tram aan rijden om de reizigers bij storingen te kunnen laten overstappen.

De sneltram had een "hoogwaardige railverbinding' moeten worden, maar bleek al bij de eerste ritten in december aan ernstige tekortkomingen te lijden. In de proefperiode botsten twee tramstellen op elkaar zodat van de dertien tramstellen er elf overbleven om de passagiers te vervoeren. Het GVB had eerder laten weten voor een goede dienstregeling ten minste 25 tramstellen nodig te hebben. Doordat de toestemming van het ministerie om twaalf treinstellen bij te bestellen lang op zich liet wachten moest het GVB noodgedwongen met de dienst beginnen zonder reservetramstellen.

De mankementen leverden, tot woede van de reizigers, enorme vertragingen op. De uitklapbare traptrede, om het verschil in afstand tot de perrons van metro en tram te overbruggen, functioneerde niet. Ook de deuren, wissels en stroomgeleiders lieten het regelmatig afweten.

Vanaf eind augustus kunnen er weer twaalf sneltrams gaan rijden. De dertiende is na de botsing nog steeds in reparatie. In het voorjaar van 1993 worden de twaalf extra tramstellen verwacht. Wethouder Van Kamp van Amstelveen schat dat het nog zeker twee jaar duurt voordat het “vreselijk gefrustreerde” vertrouwen van de reizigers in de lijn is hersteld.