Prins Charles tegen plan nieuw Schots museum

LONDEN, 14 AUG. De Britse kroonprins, prins Charles, heeft voor een nieuwe rel in de architectenwereld gezorgd door zich terug te trekken als president-beschermheer voor een nieuw te bouwen Museum of Scotland. De prins is het niet eens met de manier waarop het winnend ontwerp voor de nieuwbouw is gekozen. De beslissing van de prins betekent dat het waarschijnlijk moeilijker zal worden om de 25 miljoen pond bijeen te brengen, die de nieuwbouw gaat kosten.

De stap van de prins kwam extra hard aan, omdat zijn terugtreden werd aangekondigd, vlak vóór de winnende ontwerper van het nieuwe museum bekend werd gemaakt. In een omzichtig geformuleerd persbericht van Buckingham Palace werd alle mogelijke moeite gedaan de stap van de prins niet in verband te brengen met de kwaliteit van het winnend ontwerp, maar alleen met de selectieprocedure. De prins is volgens de verklaring slechts van mening dat niet voldoende rekening is gehouden met de inzichten van leken niet-architecten en van "het publiek'. Een tentoonstelling van de zes ingediende plannen voor het museum gaat pas open, nadat een commissie de winnaar al heeft uitgekozen.

Het Museum for Scotland is een nieuwe behuizing voor een grote collectie niet getoond materiaal, dat te maken heeft met de geschiedenis van Schotland. Het nieuwe gebouw komt in Chambers Street in Edinburgh, pal naast het Royal Museum of Scotland en zou in 1996 klaar moeten zijn. Het winnend ontwerp is gemaakt door een vrij onbekend Londens architectenbureau, Benson & Forsyth. De architecten hebben zich laten inspireren door zowel de Venetiaanse gothiek van het belendende Royal Museum of Scotland, als door de nabijheid van het middeleeuwse kasteel van Edinburgh. Het ontwerp toont als een fort, compleet met toren en roept volgens de architectuurmedewerker van The Times, vanmorgen, herinneringen op aan de stijl van Corbusier. Een van de bestuursleden van de overkoepelende instelling voor Scottish Museums, Sir Nicholas Fairbarn, heeft het ontwerp al vergeleken met “een Mexicaanse gevangenis, of anders een Saoedi Paleis in Riyadh”.