Politie jaagt op moordenaars Bakhtiar

PARIJS, 14 AUG. De Franse politie jaagt op twee Iraniërs die worden verdacht van de moord vorige week dinsdag op de Iraanse oud-premier Chapour Bakhtiar. Het tweetal bevindt zich mogelijk nog steeds in Frankrijk, zo wordt verondersteld op grond van een reeks getuigenverklaringen.

Het stoffelijk overschot van de 76-jarige Bakhtiar is vanmiddag onder grote belangstelling en uitgebreid politietoezicht begraven in Montparnasse. Vorige week dinsdag ontving hij drie Iraniërs in zijn huis in de Parijse voorstad Suresnes. Een hunner kende hij als lid van de (Iraanse) Nationale Verzetsbeweging, die al geruime tijd in Frankrijk woonde. De twee anderen, Mohammed Azadi en Ali Rad Vakili, kwamen naar nu gebleken is, op 27 juli vanuit Teheran in Frankrijk aan. Achttien uur na het vertrek van het drietal bleek dat Bakhtiar met een mes de keel was doorgesneden.

De Franse politie verspreidde zaterdag foto's van de drie. De twee Iraniërs zijn door een groot aantal mensen herkend. De derde man is spoorloos, mogelijk ook uit de weg geruimd. Zijn auto is in Parijs teruggevonden. In het Bois de Boulogne, vlak bij Suresnes, werden na een tip van een prostituée bebloede kleren en verscheurde Iraanse paspoorten gevonden.

De twee Iraniërs hebben waarschijnlijk dinsdagavond de TGV vanuit Parijs naar Lyon genomen. De volgende dag probeerden ze de Frans-Zwitserse grens in de Franse Alpen over te komen. Ze presenteerden Turkse paspoorten op naam van Ali Kava en Musa Kocer aan een Zwitserse grensbewaker die de documenten als vervalsingen herkende. De twee "Turken' moesten elk 200 Zwitserse francs boete betalen en werden naar de Franse douane teruggestuurd.

Volgens de Franse grensbewakers waren de paspoorten en de visa voor Frankrijk wel in orde. De politiecomputer meldde niets verdachts: de moord op Bakhtiar was op dat moment nog niet ontdekt. De twee Iraniërs hadden 20.000 Franse francs in baar geld bij zich, zo bleek bij fouillering, genoeg om voorlopig in de kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien. Het tweetal mocht Frankrijk weer in en verdween in een taxi.

Een aantal hoteliers heeft de twee Iraniërs herkend. Ze werden zondagochtend het laatst gezien in Valence, toen ze hun hotelrekening betaalden. De twee, die hun snor hadden afgesnoren, zijn sindsdien spoorloos. Maar de politie meent dat er een goede kans is dat ze nog in Frankrijk zijn “omdat hun favoriete vluchtweg - naar Zwitserland en dan per vliegtuig verder - is afgesloten”.