Ook in Bosniëreferendum over de toekomst

LJUBLJANA, 14 AUG. Na Macedonië heeft gisteren ook de Joegoslavische republiek Bosnië-Herzegovina besloten de bevolking in een referendum naar haar mening te vragen over de toekomst van de republiek.

President Izetbegovic van Bosnië maakte gisteren op een persconferentie in Sarajevo bekend dat er een referendum komt over de onafhankelijkheid. Over de datum en de vraagstelling liet Izetbegovic zich gisteren niet uit.

Niet bekend

Het staatspresidium riep gisteren de strijdende partijen opnieuw op zich aan het bestand te houden. In een verklaring werd verder gezegd dat waarnemers naar Kroatië gestuurd worden om de naleving van het bestand te controleren. Het staatspresidium had bij het ingaan van het staakt-het-vuren, op 7 augustus, de ministeries van binnenlandse zaken van Bosnië, Slovenië en Macedonië gevraagd waarnemers beschikbaar te stellen. Slovenië heeft daar negatief op geantwoord. De Sloveense regering is van mening dat in de huidige situatie in Kroatië de veiligheid van de waarnemers niet kan worden gegarandeerd. De Kroatische regering heeft de afgelopen week geweigerd een groep waarnemers te ontvangen omdat die grotendeels zou bestaan uit Serviërs. Zagreb eist ook dat het leger zich tijdens het staakt-het-vuren terugtrekt in de kazernes. Een delegatie van het staatspresidium onder leiding van de Macedoniër Vasil Tupurkovski was gisteren in Zagreb om met de Kroatische president Tudjman over deze eisen te spreken, maar uit een verklaring die na de bijeenkomst is uitgegeven blijkt dat men over beide punten geen overeenstemming heeft kunnen bereiken.

De federale minister van defensie, generaal Veljko Kadijevic, heeft in een brief aan de regering en het staatspresidium gezegd strafrechtelijke vervolging te zullen eisen tegen “personen die verantwoordelijk zijn voor de sabotage bij de recrutering van dienstplichtigen”. Kadijevic zegt in de brief dat in juli slecht 51 procent van de dienstplichtige recruten zich heeft gemeld. Hij wees er in zijn brief op dat Kroatië heeft besloten geen dienstplichtigen meer naar het leger te sturen. Macedonië staat niet toe dat de dienstplichtigen uit deze republiek buiten Macedonië gelegerd worden. Bosnië stuurt zijn recruten alleen naar Macedonië.

Kadijevic geeft de republieken nog tot eind deze maand de tijd de dienstplichtigen alsnog naar het leger te sturen. De waarschuwing geldt niet voor Slovenië. Het leger kreeg vorige maand van het staatspresidium de opdracht zich uit deze republiek terug te trekken en de Sloveense dienstplichtigen naar huis te sturen. Dat is inmiddels gebeurd en de Slovenen hoeven het leger ook geen nieuwe dienstplichtigen meer te sturen.

De republieken besloten geen of slechts een beperkt aantal recruten op te roepen nadat de ouders van dienstplichtigen massaal protesteerden omdat hun zonen werden ingezet bij de militaire interventie in Slovenië en bij het etnische conflict in Kroatië. Daar zijn inmiddels meer dan vijftig soldaten van het federale leger om het leven gekomen.

    • Theo Engelen