Onderzoek naar vervolging politie en politici uit DDR

BERLIJN, 14 AUG. Het openbaar ministerie in Berlijn onderzoekt de betrokkenheid van driehonderd Oostduitse grenswachten, partijfunctionarissen en politiemannen bij de dood van de bijna tweehonderd Oostduitsers die de afgelopen dertig jaar tijdens vluchtpogingen naar het Westen zijn omgekomen.

Tijdens de officiële herdenking gisteren van de bouw van de Berlijnse Muur dertig jaar geleden, drongen verscheidene politici onder wie bondskanselier Kohl aan op vervolging van de personen die voor de dood van de vluchtelingen verantwoordelijk zijn.

In een toespraak op de plaats waar op 17 augustus 1962 de tiener Peter Fechter doodbloedde nadat hij tijdens zijn vluchtpoging door grenswachten was neergeschoten, zei de Berlijnse burgemeester Eberhard Diepgen: “De burgers van het voormalige Oost-Duitsland hebben het recht te zien dat hun voormalige folteraars voor de rechter worden gebracht”.

Volgende week staan vier voormalige Oostduitse grenswachten terecht wegens hun aandeel in schietpartijen bij de Muur in de jaren tachtig. Bij de Muur hebben 81 mensen hun vlucht met de dood moeten bekopen.

Burgemeester Diepgen en minister van binnenlandse zaken Schäuble leggen een krans tijdens de herdenking van de bouw van de Berlijnse Muur dertig jaar geleden. (Foto DPA)