OM stelt geen onderzoek in naar belastingaffaire

MIDDELBURG, 14 AUG. Het openbaar ministerie in Middelburg zal geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar de zogenoemde Zeeuwse belastingaffaire.

Dat heeft hoofdofficier van justitie J.M. Huijgen gisteren meegedeeld, in reactie op een brief van notaris R.M. Bos uit Krimpen aan den IJssel. In februari bleek dat Gedeputeerde Staten naheffingen van de fiscus over declaraties hadden laten betalen uit de provinciekas, zonder Provinciale Staten in die beslissing te kennen. Het ging in totaal om een bedrag van 605.000 gulden. Naar aanleiding van de affaire moesten vier van de zes gedeputeerden in Zeeland opstappen. Provinciale Staten besloten in juli geen juridische procedure te beginnen om het geld van de gedeputeerden terug te vorderen. De kans op succes werd te klein geacht. Notaris Bos verzocht de officier van justitie in Middelburg te onderzoeken of er strafbare feiten waren gepleegd. Hoofdofficier Huijgen, die de zaak “nauwlettend heeft gevolgd”, heeft geen zaken geconstateerd die volgens het strafrecht niet door de beugel kunnen.