Londen wil tegoeden Irak nog niet vrijgeven

LONDEN, 14 AUG. De Britse regering heeft gisteren een voorstel van de Iraakse autoriteiten afgewezen om Iraakse tegoeden die in Groot-Brittannië zijn bevroren sinds de Golfoorlog te deblokkeren waarna de in Irak gevangen Britse zakenman Ian Richter zou worden vrijgelaten. Irak had maandag tevens verlangd dat Londen toestemming zou geven voor de uitvoer van een hoeveelheid Iraakse bankbiljetten die in Groot-Brittannië zijn gedrukt maar op grond van het handelsembargo van de Verenigde Naties nooit zijn verstuurd.

De Britse regering voelt er niets voor om de tegoeden geheel of gedeeltelijk te deblokkeren alvorens Richter is vrijgelaten. Pas nadat deze in vrijheid is gesteld zullen de tegoeden kunnen worden vrijgegeven. Londen eist tevens dat de tegoeden die het vrijgeeft worden aangewend voor de aankoop van voedsel en medicijnen voor de noodlijdende Iraakse bevolking. Bovendien kan er geen sprake zijn van de uitvoer van de bankbiljetten zolang het handelsembargo van de VN tegen Irak nog van kracht is.

De nu 45-jarige Richter zit een levenslange gevangenisstraf in Irak uit, nadat hij in 1986 schuldig werd bevonden aan een poging tot omkoping. De Britse regering heeft steeds bij Bagdad aangedrongen op zijn vrijlating op humanitaire gronden. (Reuter, AP) Een andere Britse zakenman, Neville Norton, die al zestien jaar Saoedi-Arabië niet mocht verlaten en herhaaldelijk in de gevangenis belandde wegens een conflict over drie paleizen die hij in opdracht van de Saoedische koninklijke familie had laten bouwen, heeft eindelijk toestemming gekregen om het land te verlaten. Vorig jaar drong de Britse premier John Major er persoonlijk op aan bij de Saoediërs om Norton te laten gaan. Gisteren kwam Norton in Londen aan. (UPI)