LEKKER LUI

Snijden en smoren - lang, lang smoren op het allerlaagste vuur. Dat is alles wat er gebeuren moet voor onderstaande groentenstoofpot.

Wie zich daartoe laat verlokken, kan zich een hele middag terugtrekken in de koelte van het zomerloof met een boek en een grote kan ijsthee met citroen. Het eten past op zichzelf.

Voor 4 personen: 400 g aardappelen (vastkokers) 300 g ui 4 tenen knoflook 300 g paprika (rood & groen) 300 g aubergine 300 g courgette 450 g vleestomaten 4 eetlepels olijfolie 25 kleine zwarte olijven met pit 1 eetlepel gedroogde wilde marjolein (oregano) zout & versgemalen zwarte peper

Schil de aardappelen, pel de uien en knoflooktenen. Halveer de paprika's en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Verwijder de steelaanzet van de courgette en aubergine. Snijd de ui in dikke ringen, halveer de knoflooktenen en snijd de rest van de groenten in grove stukken (beslist geen dobbelsteentjes); laat de aardappelen wanneer ze klein zijn heel. Doe 3 eetlepels van de olijfolie in een zeer ruime braadpan met dikke bodem. Leg de aardappelen onderin met de helft van de tomaten en ui. Leg daarop de stukken courgette, aubergine en 4 halve tenen knoflook. Daarop komt de rest van de ui, de stukken paprika, 2 halve tenen knoflook en de helft van de olijven. Als laatste komt het restant van de tomaten, knoflook en olijven. Strooi de oregano over de groenten, voeg vooralsnog een weinig zout toe (de olijven brengen hun eigen zout mee) en giet de laatste eetlepel olijfolie over de groenten uit.

Doe een goed sluitend deksel op de pan en zet hem op het allerlaagste vuur. Laat de groenten 4 uur smoren of langer - als het maar heel zachtjes gebeurt. Proef op zout en maal er zwarte peper naar wens bij alvorens de groenten te serveren. Gegrilde lamskoteletjes of - als u wilt uitpakken - een lamsbout uit de oven zijn de aangewezen "vlezen' bij deze groentenschotel. Het mooist is om de gegaarde groenten een dag te laten besterven en weer zachtjes op te warmen. Een eventueel restant is verrukkelijk om koud (nooit ijskoud) te eten als voorgerecht met wat stokbrood of zo'n afgeplatte, bruine broodbol, die Turkse en Marokkaanse winkels verkopen. En drink er ruim rode wijn bij, eventueel verdund met water. Jazeker, bij warm weer wordt dat laatste in de beste Italiaanse en Franse kringen gedaan: een wonderschone dorstlesser mits de wijn goed is.

    • Florine Boucher