Kerncentrale VS in zeer hoge alarmfase

SYRACUSE, 14 AUG. Een kerncentrale in de staat New York heeft gisteren enige tijd in de op één na hoogste Amerikaanse alarmfase verkeerd nadat de stroom was weggevallen in de controle-apparatuur.

Met de hand moest daarna een van de reactoren worden stilgelegd. Er ontstond echter volgens functionarissen geen verhoogde straling en niemand hoefde te worden geëvacueerd. Het incident deed zich voor in de Nine Mile Point-centrale, dicht bij het Ontariomeer. Het was de derde keer sinds 1980 dat de op één na hoogste Amerikaanse alarmfase van kracht was.

Eenheid twee van de Nine Mile Point-centrale, beheerd door Niagara Mohawk Power Corp., is een moderne kokend-waterreactor van General Electric, die pas in 1988, na een bouwtijd van dertien jaar, in gebruik ging. De reactor heeft een vermogen van 1080 megawatt.

De oorzaak van de storing was, volgens de eerste analyse, oververhitting van een 25.000 volts transformator en het weigeren van de reserve-stroomvoorziening. Daardoor bleef een deel van de instrumenten in de controlekamer verstoken van elektriciteit. Na twintig minuten was weer zoveel elektriciteit beschikbaar dat men de reactor met de hand kon stilleggen. Daarbij worden regel- en stopstaven tussen de splijtstofstaven gebracht.

De Nuclear Regulatory Commission (NRC) deelt storingen en ongelukken in kerncentrales in in vier klassen, de experimentele indelingsschaal van het IAEA onderscheidt zeven klassen. In 1979 deed zich in een andere kerncentrale in de staat Pennsylvania, bij Harrisburg, een ongeval voor die achteraf in klasse vijf van de IAEA-schaal terecht kwam. (Reuter, AP)