Hunter Douglas keldert na lagere halfjaarcijfers

ROTTERDAM, 14 AUG. De koers van Hunter Douglas kelderde vanmorgen bij gemiddelde omzetten na teleurstellende halfjaarresultaten. De notering van Wessanen werd tijdelijk opgeschort en schoot na hervatting van de handel omhoog nadat het interim-dividend uitlekte via een Duitse krant.

AMSTERDAM De koers van Hunter Douglas was omstreeks het middaguur 7,40 gulden lager. Hunter Douglas meldde gisteren nabeurs dat de netto winst in de eerste zes maanden van 1991 is gedaald tot 41,6 miljoen gulden, tegen 68,7 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. De lagere winst wijt Hunter Douglas aan verliezen bij de Australische licentiehouder en de recessie in grote afzetmarkten als de VS, Groot-Brittannië en Brazilië.

De koers van Fokker daalde vanmorgen 1,40 gulden. Gisteren sloot Fokker op 34,30 gulden. Beurshandelaren noemden de halfjaarcijfers enigszins teleurstellend. De aandelenomzetten in Fokker waren niet hoger dan normaal, aldus een hoekman. De vliegtuigmaker maakte gisteren nabeurs bekend dat de winst over het eerste halfjaar is uitgekomen op 42,2 miljoen gulden, vrijwel onveranderd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (41,9 miljoen). Fokker voegde daar aan toe dat de netto winst over 1991 op zijn minst even groot zal zijn als in 1990 (83 miljoen). Bovendien is de mogelijkheid aanwezig dat Fokker de aandeelhouders weer dividend zal uitkeren.

De internationals wisten enige winst te boeken doordat de dollar aan kracht wint. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 92,2, was omstreeks het middaguur 0,1 punt lager.

Sommige handelaren verwachtten dat de markt zal reageren op de halfjaarcijfers van Hoogovens die vandaag na het zakken van deze krant werden gepubliceerd. Hoogovens (slot: 60,80 gulden) was aanvankelijk enkele dubbeltjes lager, maar herstelde zich nadat een grote koper in de markt kwam.

Nedlloyd, dat gisteren sloot op zestig gulden, steeg een gulden en vestigde daarmee een nieuw jaarrecord. De koers van Nedlloyd is volgens handelaren de afgelopen week gestegen als gevolg van speculatieve aankopen van buitenlandse beleggers. Woensdag een week geleden noteerde Nedlloyd nog 57 gulden.

Analisten voorspellen dat Nedlloyd, dat op 22 augustus komt met de halfjaarcijfers, over de eerste zes maanden van dit jaar een verlies heeft geboekt van tussen 30 en 130 miljoen gulden. De huidige hoge koers is volgens hen niet gebaseerd op fundamentele factoren, maar een weerspiegeling van het opbouwen van aandelenpaketten en speculatie.

De commissaris voor de notering, Piet van Outersterp, liet vanmorgen weer eens van zich horen. Een tot stand gekomen transactie in Wessanen op een koers van 82,50 gulden werd door hem teniet gedaan. Vanmorgen dook in het Duitse Handelsblatt plotseling een advertentie op waarin een interim-dividend van Wessanen werd aangekondigd van 0,80 gulden per certificaat, tegen 0,72 gulden vorig jaar. Na hervatting van de handel noteerde Wessanen 1,70 gulden hoger.

Het handelsverbod in certificaten Koninklijke Nederlandsche Springstoffenfabrieken (KNSF) werd vanmorgen opgeheven door van Outersterp. Maandag verbood de commissaris de handel in KNSF tot nader order. Directeur G. Veenhoven van KNSF zei vanmorgen tegen persbureau Reuters dat er wellicht een tweede bod komt op de aandelen KNSF. Hij wilde de identiteit van deze groep niet prijsgeven. De groep rond de investeerder Lammeree heeft reeds een bod uitgebracht op het belang van vijftig procent dat de staat heeft in KNSF. De andere groep zou mogelijkerwijs een openbaar bod op alle aandelen KNSF willen uitbrengen, aldus Veenhoven. Omstreeks het middaguur was nog geen koers in KNSF opgemaakt.

Grootste daler was vanmorgen het noodlijdende Air Hollland, dat vandaag zijn reddingsplan moet inleveren bij huisbankier ABN AMRO. Beleggers hebben weinig vertrouwen in het reddingsplan waarbij 20 procent aandeelhouder Transol Venture Investment (TVI) Air Holland de helpende hand toeksteekt. De chartermaatschappij, die gistern als 80 cent verloor op 8,70, was 1,20 gulden lager. Polygram, dat gisteren verraste met een 25 procent hogere halfjaarwinst, zette de koerswinst van gisteren (vijftig cent op 36,20 gulden) krachtig voort. Daar kwam vanmorgen 1,90 gulden bij.

NEW YORK Winstnemingen en programmagestuurde verkopen vertraagden gisteren een brede opmars van de koersen op Wall Street. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 7,38 punten hoger op 3.008,72, terwijl het breder samengestelde Nasdaq gemiddelde zijn oude record (511,31) brak met een winst van 0,9 procent op 514.

LONDEN Londen steeg vanmorgen tot net onder het FT-100 niveau van 2.600. De stemming werd positief beïnvloed door meer optimisme over het einde van de Britse recessie.

FRANKFURT De Duitse aandelenbeurs opende verdeeld en bleef hangen op het slot van gisteren rond de Dax-30 index van 1.645. Hoewel er enige vraag was naar bouw- en constructieaandelen blijft de beurs wachten op de richting van de Duitse rente.

TOKIO Tokio sloot fors hoger na vier achtereenvolgende dagen van verlies. Het Nikkei-225-gemiddelde sloot 521,30 punten hoger op 23.393,30. De vraag kwam vooral van koopjesjagers en futures-gerelateerde aankopen. De omzetten bleven laag.