Harde kern van Albanese vluchtelingen mag blijven

BARI, 14 AUG. De paar honderd Albanese vluchtelingen die nog in de havenstad Bari zijn achtergebleven en weigeren naar hun land terug te gaan, mogen voorlopig in Italië blijven. Dit heeft het hoofd van de Italiaanse politie, Vincenzo Parisi, bekendgemaakt.

De vluchtelingen worden overgebracht naar vluchtelingenkampen in het noorden van het land. Daar kunnen zij politiek asiel aanvragen en mogen zij de beslissing over die aanvraag afwachten. Als de aanvraag wordt geweigerd, kunnen zij nog vallen onder de zogenoemde wet-Martelli, die bepaalt dat alleen vreemdelingen met een arbeidscontract een verblijfsvergunning krijgen. Kort na middernacht zijn de eerste bussen met vluchtelingen vertrokken in de richting van Milaan en Genua.

De meeste van de ongeveer 17.000 vluchtelingen die vorige week in het zuiden van Italië aankwamen, zijn de afgelopen dagen met veerboten en vliegtuigen naar hun land teruggebracht, de laatsten pas nadat zij kleding en geld hadden gekregen. Alleen de ongeveer 300 Albanezen die waren gedeserteerd uit het leger en de politie, mochten blijven, omdat hen bij terugkeer lange gevangenisstraffen te wachten staan. Enkele honderden vluchtelingen bleven zich tegen deportatie verzetten.

Pag.5:

Cossiga belooft hulp tijdens haastig bezoek aan Tirana

Aanvankelijk besloten de autoriteiten dat aan deze harde kern geen eten meer zou worden verstrekt. Maar afgelopen nacht werd de groep die nog op de kade verbleef met bussen opgehaald voor vertrek naar het noorden. De Albanezen krijgen een voorlopige verblijfsvergunning in afwachting van het besluit van de autoriteiten. Dit kan drie maanden duren.

De Italiaanse president, Cossiga, is gisteren onverwachts naar Tirana gevlogen en heeft zijn Albanese collega Alia beloofd dat Italië de komende maanden voedsel zal blijven sturen. Eerder deze week had minister van buitenlandse zaken De Michelis al 200 miljoen gulden aan noodhulp toegezegd.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Genscher, heeft in een brief aan zijn Italiaanse ambtgenoot geschreven dat de de komst van de Albanezen en andere migranten uit Oost-Europa een zaak is voor de hele Europese Gemeenschap, niet alleen voor Italië. Genscher vindt dat de EG op grote schaal hulp naar Albanië moet sturen. De Italiaane minister van binnenlandse zaken, Cotti, heeft daar al eerder op aangedrongen. (AFP, Reuter)