"Geen acties tegen Lubbers'

DEN HAAG, 14 AUG. De voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, brigade-generaal b.d. R. Boekholt, heeft de Indische gemeenschap vanochtend opgeroepen af te zien van acties tegen premier Lubbers bij de herdenking van de slachtoffers van de Japanse bezetting, morgen in Den Haag.

“Het Indisch Monument is niet de plaats om blijk te geven van afkeuring over de aanwezigheid van de minister-president”, aldus Boekholt. Hoewel een meerderheid van de bij de stichting aangesloten organisaties (16 van de 28) tegen de komst van Lubbers is, zal de premier toch een krans leggen. Enkele leden van de Indische gemeenschap kondigden eerder aan dat zij uit protest de premier de rug toe zullen keren.

Boekholt deed zijn oproep in het gebouw van de Tweede Kamer, waar organisaties kransen legden bij een plaquette voor de gevallenen in Zuidoost-Azië. Hij zei het te betreuren dat de herdenking wordt overschaduwd door de emoties binnen de Indische gemeenschap naar aanleiding van het bezoek van de Japanse premier Kaifu. Veel Indische Nederlanders voelen zich beledigd door uitlatingen van Lubbers tijdens en na dat bezoek, onder meer over de kwestie van de Japanse ereschulden.

Boekholt, die maandag een onderhoud had met Lubbers, liet weten dat de premier weer graag met de Indische gemeenschap “op één lijn wil komen”. Hij heeft de premier vanochtend laten weten dat diens aanbod voor een gesprek in bredere kring met Indische Nederlanders “uiteraard gaarne wordt aanvaard”.

De Haagse taxicentale HTMC biedt bezoekers aan de dodenherdenking morgen gratis vervoer aan, onder het motto "Lubbers laat u staan. Wij dus niet'. De actie is bedoeld om het door de acties tegen de treintaxi gehavende imago van de Haagse taxichauffeurs op te krikken. Binnen de Indische gemeenschap lopen de reacties op deze actie uiteen van "sympathiek' tot "haast lijkenpikkerij'.