Fraude van 4,9 miljard gld; Japan schrikt opnieuw van bankschandaal

TOKIO, 14 AUG. De financiële wereld in Japan is gisteren opgeschrikt door een nieuw bankschandaal. De Toyo Shinkin bank, een kredietcoöperatie uit Osaka, maakte bekend dat een bankmedewerker valse depositobewijzen heeft uitgegeven, waarmee een cliënt bijna 5 miljard gulden kon lenen bij andere banken.

De Toyo Shinkin is de vierde bank die in enkele weken tijds toegeeft betrokken te zijn bij fraude met depositobewijzen. Het ministerie van financiën en de Japanse centrale bank deelden gisteren onmiddellijk mee dat het voortbestaan van de bank niet in het geding is om te voorkomen dat rekeninghouders in paniek hun tegoeden zouden opeisen. Een veelvoud van financiële schandalen hebben het vertrouwen van de Japanners in het banksysteem ondermijnd evenals het vertrouwen in het ministerie van financiën dat is belast met het toezicht op de banken.

Het openbaar ministerie in Osaka heeft in verband met de fraude de voormalige vestigingsdirecteur Tomomi Maekawa (58) gearresteerd, evenals de restauranteigenaresse Nui Onoue (61). Deze dame stond in Osaka bekend om de enorme sommen geld die zij op de beurs belegde. Maekawa verklaarde de documenten vervalst te hebben omdat de vrouw tot zijn financieel krachtigste cliënten behoorde. Het is nog niet duidelijk of Toyo Shinkin Bank aansprakelijk is voor de door derden verstrekte leningen. Maar verwacht wordt dat Toyo die aansprakelijkheid zal afwijzen.

Dergelijke fraude met valse depositobewijzen is de afgelopen tijd al gemeld bij drie belangrijke commerciële banken in Japan: Fuji Bank, Tokai Bank en Kyowa-Saitama Bank. Bij de eerstgenoemde bank had een vestigingsdirecteur in Akasaki al in februari 1989 het vermoeden dat een medewerker dergelijke bewijzen had vervalst, maar hij verzuimde deze informatie door te spelen naar het hoofdkantoor. Als dat wel was gebeurd, had het bedrag van 1,88 miljard dollar dat met de fraude is gemoeid, binnen de perken kunnen worden gehouden, aldus Toru Hashimoto, de president van de Fuji Bank. De Fuji Bank is de op vijf na grootste bank van Japan. (AO, Reuter)