Foto: ALPHEN A-D RIJN - Twee ...

Foto: ALPHEN A-D RIJN - Twee bodemsaneringsbedrijven zijn gisteren begonnen met het afschermen van de beruchte gifbelt in de Coupépolder te Alphen aan den Rijn.

Het werk, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid-Holland, zal naar verwachting zes maanden duren en voorlopig vijf miljoen gulden kosten. De noordkant van de voormalige vuilnisbelt, waar in de late jaren zeventig duizenden vaten chemisch afval illegaal zijn gestort, wordt met een stalen damwand afgesloten om het uitlekken van gif en verzakkingen te voorkomen. De ringsloot rond het 22 hectare grote terrein wordt uitgebaggerd en opgevuld met zand. In dat zandlichaam komt een drainageleiding te liggen voor de afvoer van verontreinigd regenwater uit de stort - zogenoemd percolatiewater - naar de rioolzuiveringsinstallatie. Boven de oude sloot, die met een ondoordringbare kunststoflaag wordt afgesloten, komt een nieuwe ringsloot met schoon water. In maart 1988 werd bekend dat de Alphense Coupépolder een chemische "tijdbom' bevatte. Na jaren overleg heeft de provincie besloten de voormalige stort van zijn omgeving af te schermen. (Foto NRC Handelsblad- Chris de Jongh)