Eisen tot vijf jaar in incestzaak

ARNHEM, 14 AUG. Tegen de laatste zeven verdachten in de zogenoemde Rhedense incestzaak zijn gisteren door officier van justitie mr. J. Denie straffen geëist variërend van vijf jaar tot een geheel voorwaardelijke straf.

In de Rhedense zaak, de tot nu toe grootste in Nederland bekend geworden incestzaak, werden vier meisjes uit één gezin vanaf peuterleeftijd tot ongeveer twintig jaar stelselmatig verkracht door ooms, zwagers, bekenden, vader, moeder en oma. De 67-jarige oma hoorde een jaar en negen maanden tegen zich eisen. Zij hield de meisjes vast als zij verkracht werden door haar zoons en schoonzoons. Ook pleegde zij ontuchtige handelingen.

Na afloop van de verkrachtingen sloegen oma en moeder, die eerder veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van vijf jaar, de meisjes zodat zij een volgende keer minder zouden tegenspartelen.

Tegen de vader van de meisjes eiste mr. Denie een voorwaardelijke straf van een jaar, rekening houdend met het feit dat de man na een hersenbloeding zwaar gehandicapt is geraakt. Bovendien had een van de aangeefsters gezegd dat zij haar vader geen gevangenisstraf toewenste, maar wel wilde dat hij bekende. De vader ontkende echter alles, evenals vier andere verdachten.

De hoogste straf (vijf jaar) werd geëist tegen de oom van de slachtoffers die een van hen van haar zesde tot haar dertiende jaar verkrachtte. Dat gebeurde zowel alleen als in groepsverband. Drie andere ooms van de meisjes kregen eerder straffen van vijf tot zeven jaar.

Ook tegen een vriendin van een van de meisjes werd een gevangenisstraf van een jaar en drie maanden geëist. Deze vriendin verkrachtte samen met de man van haar vriendin het jongste meisje tijdens een vakantie in Drenthe. De man is al veroordeeld tot een straf van twee jaar.

Officier van justitie mr. Denie zei het “een eer” te vinden deze zaak voor het gerecht te mogen brengen. “Ik beschouw het als een beroepseer de vervolging tegen deze mensen in te stellen. Het bewijst voor de slachtoffers dat zij serieus genomen worden.” Hij zei voorts te hopen dat van de behandeling van deze zaak een preventief effect zal uitgaan.

De verdediging komt vandaag aan het woord.