Duitsers blijven wellicht buiten ruil

GENÈVE, 14 AUG. De secretaris-generaal van de VN voert vandaag opnieuw overleg met een Israelische delegatie over een grootscheepse ruil van gijzelaars, terwijl er toenemende aanwijzingen zijn dat de Duitse gijzelaars hier buiten zullen vallen.

De secretaris-generaal, Javier Perez de Cuellar, zei vanmorgen desgevraagd dat hij optimistisch is dat het tot een ruil zal komen van de Westerse gijzelaars en een zevental Israelische soldaten - voor zover nog in leven - tegen enkele honderden Libanezen die in Israelische handen verkeren. Volgens Perez de Cuellar zou zo'n ruil in twee stadia kunnen gebeuren, waarbij Israel wellicht dit weekeinde als een gebaar van goede wil enkele gevangen shi'itische Libanezen zal vrijlaten. De Israelische televisie meldde gisteren, zonder bronvermelding, dat de Israelische regering met deze opzet in twee fasen akkoord zou zijn gegaan. Gisteren verklaarde Perez de Cuellar op een vraag hoe ver de partijen nog uit elkaar liggen: “Niet zo ver. Er ligt geen oceaan tussen. Ik zou eerder zeggen een rivier”.

Een probleem bij de onderhandelingen tussen de verschillende partijen zou de vrijlating van de twee Duitse gijzelaars in Libanon kunnen zijn. Volgens een hoge vertegenwoordiger van de shi'itische fundamentalisten in Libanon hebben de huidige onderhandelingen geen betrekking op de twee Duitse gijzelaars die in Libanon worden vastgehouden. De man, die anoniem wilde blijven, verklaarde dat er op het ogenblik slechts over de vijf overgebleven Amerikaanse en twee Britse gijzelaars wordt gesproken. “De Duitse gijzelaars hebben er niets mee te maken”, aldus deze bron vanmorgen. Over de Italiaanse gijzelaar werd niet gesproken.

Pag.4:

"Duitse gijzelaars in handen van Hamadi's'

De Iraanse ambassadeur in Bonn, Hossein Mousavian, verklaarde gisteren over informatie te beschikken dat de twee Duitsers, Heinrich Strübig en Thomas Kemptner, in handen zijn van familieleden van de Libanese gebroeders Hamadi. Mohammed Ali en Abbas Hamadi zitten in Duitsland gevangen wegens hun rol in een bloedige vliegtuigkaping van een Amerikaanse Boeing in 1985.

Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken maakte vanmorgen bekend dat een hoge Duitse ambtenaar in Genève eveneens overleg had gevoerd met Perez de Cuellar over het lot van de twee Duitsers.

Er wordt rekening mee gehouden dat Israel dit weekeinde met een gebaar van goede wil zal komen. Het officiële Iraanse persbureau IRNA meldde gisteren dat Israel zaterdag ook sjeik Obeid, een gevangen leider van de pro-Iraanse Libanese groep Hezbollah, zal laten gaan. Dit bericht werd later echter door Israelische woordvoerders ontkend.

Ook staat niet vast dat Israel inderdaad met een gebaar van goede wil komt. Een Israelische zegsman herinnerde er gisteren aan dat Israel ook in 1980 al eens enkele tientallen gevangen Libanese shi'ieten had vrijgelaten als een gebaar van goede wil zonder dat hierop enige reactie was gevolgd van de kant van de Libanese groeperingen die Israelische militairen in handen hadden.

De doorgaans goed geïnformeerde Israelische Radio meldde vanmorgen dat Israel bereid zou zijn om vijftig shi'ieten vrij te laten in ruil voor een videocasette met een teken van leven van een Israelische militair die in 1986 vermist raakte. Ook over de andere zes militairen die dood of vermist zijn wil Israel betrouwbare informatie hebben.

De leider van de organisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-GC, Ahmed Jibril, verklaarde gisteren in Damascus dat van de zeven Israelische militairen of hun stoffelijke overschotten die Jeruzalem terugwil er nog drie in leven zijn, drie zijn gedood en een van hen is vermist. (Reuter, AP, AFP)