Carpoolsysteem geintroduceerd in Amsterdam

AMSTERDAM, 14 AUG. Werknemers van bedrijven in Amsterdam-Zuidoost kunnen vanaf half september voor het openbaar vervoer een gratis "reisadvies op maat' krijgen.

De Nederlandse Spoorwegen, het stadsvervoer en het streekvervoer hebben een reisinformatiesysteem ontwikkeld waarbij alle gegevens over reistijd, route en prijs gekoppeld zijn. Op den duur is het de bedoeling dat ook de ANWB, KLM en Rijkswaterstaat zich bij het systeem aansluiten. De reiziger kan dan telefonisch of via de computer thuis informatie krijgen over alle soorten vervoer, vertrektijden, aansluitingen en verkeersomstandigheden.

Forensen die werkzaam zijn bij een aantal bedrijven in hetzelfde gebied kunnen eveneens volgende maand via een carpoolsysteem naar hun werk.

Inwoners van tien plaatsen rond Amsterdam (Almere, Alphen aan de Rijn, Bussum, Castricum, Hoofddorp, Maarssen, Mijdrecht, Naarden, Purmerend, Uithoorn) kunnen na een proefperiode van tien weken van het systeem gebruik maken. Daarnaast gaan in deze kantorenwijk na de zomer nog reeks andere projecten van start om het autogebruik terug te dringen.

In de nieuwe opzet stelt een geavanceerd computersysteem op basis van postcodes van huisadressen en werkgeversadressen van dag tot dag groepen samen die kunnen carpoolen. Volgens Carpools Nederland, dat het systeem gisteren presenteerde, bespaart de meerijdende automobilist die op gemiddeld dertig kilometer van zijn werk woont zich jaarlijks zo'n tweeduizend gulden. In november van dit jaar wil Carpools het project uitbreiden naar de Haagse wijken Bezuidenhout en Benoordenhout. Tegen die tijd moeten werknemers van het Academisch Medisch centrum en het Stadsdeel Zuidoost zich ook kunnen inschrijven.

Daarnaast start de ANWB een proef met leasefietsen in Amsterdam-Zuidoost. Een maand lang kunnen 120 werknemers van vijf bedrijven de leasefiets gebruiken voor vervoer van hun woning naar een opstapplaats voor openbaar vervoer of van een halte naar het bedrijf.

Ook Schiphol gaat proberen het autogebruik terug te dringen. Tijdens een experiment dat volgende maand van start gaat krijgen vier bedrijven samen tien auto's of busjes ter beschikking. 's Ochtends en 's avonds rijden werknemers die bij elkaar in de buurt wonen gezamenlijk naar en van het werk en overdag worden de voertuigen voor zakelijke ritten gebruikt.