Banken in het eerste kwartaal voorzichtig

BAZEL, 14 AUG. De internationale bankactiviteiten zijn in het eerste kwartaal van dit jaar afgenomen onder invloed van nieuwe kapitaalvoorschriften en zorgen om de kredietwaardigheid onder de banken onderling. Zo zijn de vorderingen van de banken in de grootste industrielanden op de rest van de wereld in het eerste kwartaal met een recordbedrag van 54 miljard dollar afgenomen.

Dit blijkt uit het verslag van de Bank Internationale Betaling (BIB) in Bazel, die fungeert als centrale bank van de centrale banken. De BIB betrekt in haar onderzoek particuliere banken in 18 industrielanden.

De nog niet eerder vertoonde inkrimping van het interbancaire verkeer werd voornamelijk veroorzaakt doordat Japanse banken snoeien in hun geldmarktoperaties. De Japanners willen op deze manier tegemoet komen aan de nieuwe solvabiliteitsratio's die twee jaar geleden zijn uitgevaardigd door de BIB. Daardoor zijn de interbancaire vorderingen tussen Japan en andere landen die tot het BIB-gebied behoren in het eerste kwartaal met 76,3 miljard dollar afgenomen tegen een stijging in het kwartaal daarvoor met 26,7 miljard dollar. De Japanse banken hebben de grootste moeite zich aan te passen aan de nieuwe solvabiliteitseisen van de BIB, die erop neerkomen dat de banken meer eigen vermogen stellen tegenover uitgeleend kapitaal.

De internationale obligatiemarkt toonde zich uitermate bemoedigend. Nadat het einde van de Golfoorlog de markt van inspiratie voorzag, kreeg de obligatiemarkt steeds meer de overtuiging dat de monetaire teugels in een aantal belangrijke landen niet meer strak zouden worden aangehaald en dat de aandelenmarkten ook weer hun weg omhoog zouden vinden. Het totale bedrag aan nieuw uitgegeven obligatieleningen steeg tot 91 miljard dollar. Dat is 15 procent meer dan het vorige record van 79 miljard dollar van het eerste kwartaal van 1989.(Reuters)