Winst Britse Pearson fors gekelderd

ROTTERDAM, 13 AUG. De Amsterdamse uitgeverij Elsevier lijkt zich tijdig te hebben ontdaan van het belang van 9 procent dat enkele jaren terug is genomen in de Britse branchegenoot Pearson. De winst van Pearson over de eerste helft van dit jaar is bijna 60 procent lager uitgevallen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Pearson, behalve uitgever van boeken en tijdschriften ook eigenaar van onder meer het financiële dagblad Financial Times en het wassen-beeldenmuseum Madame Tussaud, behaalde een winst voor belastingen behaald van 40,7 miljoen pond sterling (134 miljoen gulden). Een jaar eerder bedroeg de winst nog 97,9 miljoen pond (323 miljoen gulden). De omzet verminderde met 1,5 procent van 710,9 miljoen tot 700,4 miljoen pond (2,31 miljard gulden), maakte Pearson bekend.

Tot begin maart dit jaar bezat Pearson een belang van 22,5 procent in uitgever Elsevier. De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs nam dit toen over voor 313 miljoen pond (1,05 miljard gulden). Omgekeerd bezat Elsevier negen procent in Pearson, welk belang in april werd verkocht voor 608 miljoen gulden. Het belang stond voor zo'n 550 miljoen gulden in de boeken, maar de verkoop ervan pakt boekhoudkundig neutraal uit op de verlies- en winstrekening.

In de tweede helft van het jaar verwacht Pearson een opleving waardoor de winst weer op het niveau van het tweede halfjaar van 1990 zal komen.

In de krantendivisie (Financial Times) gingen de advertentie-inkomsten sterk omlaag. Eind vorig jaar kondigde Pearson aan dat onder zijn 29.000 werknemers ontslagen zouden vallen.