Wapen-inspecteurs van VN vinden "superkanon' in Irak

BAGDAD, 13 AUG. Het Iraakse "superkanon' bestaat, maar het is onbruikbaar. Wapencontroleurs van de Verenigde Naties hebben zondag daarvan het bewijs gezien in een vallei van het Jabal Hamrayn-gebergte, 100 kilometer ten noorden van Bagdad. Het hoofd van de VN-inspectiecommissie, de Duitser Wolfgang Butler, zei op de inmiddels verlaten basis in de bergen een 52-meter lange loop gezien te hebben, waardoor granaten met een kaliber van circa één meter afgevuurd hadden moeten worden. Volgens Butler was het kanon “voltooid maar niet operationeel”. De basis zou tijdens de oorlog in de Golf niet gebombardeerd zijn door geallieerde vliegtuigen.

Butlers missie bezoekt Irak met een volmacht onder VN-resolutie 687, die bepaalt dat Irak niet mag beschikken over wapens voor massavernietiging. Daartoe horen nucleaire, biologische en chemische wapens, evenals raketten met een groter bereik dan 150 kilometer. Butler zei tevens om de vernietiging van het "superkanon' te zullen vragen.

Tot nu toe bestond er geen onomstotelijk bewijs voor het bestaan van het kanon, dat ontworpen zou zijn om granaten te kunnen afschieten over een veel grotere afstand dan conventionele artillerie. Hierdoor zou Israel mogelijk binnen het bereik van Iraaks vuur komen te liggen. Voorafgaande aan de Iraakse invasie van Koeweit op 2 augustus vorig jaar onderschepte de douane op verschillende plaatsen in Europa voorwerpen waarvan werd aangenomen dat ze bestemd waren voor een "superkanon'. Daartoe behoorden in Groot-Brittannië gegoten stalen buizen voor de loop, Italiaanse onderdelen voor het sluitstuk en Nederlandse hydraulische cylinders die mogelijk gebruikt hadden kunnen worden om de terugslag van het wapen te dempen.

Irak heeft altijd ontkend een superkanon te bouwen, maar op 20 juli schreef Irak aan de VN dat het aan twee kanonnen had gewerkt: een kanon met een kaliber van 35 centimeter en het wapen dat nu is gevonden.

Een Amerikaans U-2 spionagevliegtuig heeft gisteren zijn eerste inspectievlucht boven Irak gemaakt. De vluchten zullen regelmatig worden uitgevoerd op verzoek van de VN om door middel van luchtopnamen toezicht te houden op Iraks militaire activiteiten. (Reuter, AFP, AP)