Strenge regels moeten competitiechaos beteugelen

HILVERSUM, 13 AUG. Met een strengere naleving van de reglementen hoopt de KNVB de chaos in het eigen competitieschema betaald voetbal te beteugelen. Het bestuur van de profsectie wordt komend seizoen meer dan ooit gehinderd door beperkingen die zijn opgelegd door politie, burgemeesters en Spoorwegen. Met als gevolg dat de uit- en thuis-formule voor veel clubs niet meer opgaat. Bovendien heeft de KNVB voor tien (verboden) wedstrijden nog steeds geen speeldatum gevonden. Artikel 16 van het wedstrijdreglement biedt de bond de mogelijkheid de betrokken clubs en gemeenten te dwingen de ontmoetingen binnen dertig dagen af te laten werken. Bij een verbod moet uiterlijk vijf dagen voor de oorspronkelijke wedstrijddag overeenstemming zijn bereikt over een nieuwe datum. Anders wordt de wedstrijd binnen dertig dagen zonder publiek gespeeld. De KNVB behoudt zich het recht voor de wedstrijd elders te laten spelen, met of zonder publiek.

De clubs van het betaalde voetbal werden gistermiddag aan de vooravond van de meest chaotische competitie aller tijden in Hilversum op de hoogte gesteld van het voornemen van het sectiebestuur strenger op te treden. De informatieve bijeenkomst werd in de tuin van de NOS afgesloten met een barbecue. Tijdens het nuttigen van een worstje wisten de clubbestuurders inmiddels ook dat de bond een werkgroep gaat oprichten om te onderzoeken of de eredivisie kan worden ingekrompen van achttien tot zestien clubs.

Vooralsnog ziet het sectiebestuur dat als het enige echte antwoord op de hindernissen in het programma die elk jaar met twintig procent toenemen. Een kleinere eredivisie zorgt voor meer speeldata en dus meer uitwijkmogelijkheden. Sectievoorzitter Martin van Rooijen: “In West-Duitsland had men voor de samensmelting met de DDR ook al besloten over te gaan tot een kleinere hoogste afdeling. In Engeland en Frankrijk bestaan soortgelijke plannen.”

De KNVB (lees: secretaris Jan Huijbregts) kreeg voor de competitie die komend weekeinde begint driehonderd verzoeken van gemeenten en politie. Driekwart daarvan kon worden ingewilligd. Er bleven toch nog een kleine zeventig wedstrijden over waarvoor geen datum kon worden gevonden. Na een groot aantal wijzigingen werd het probleem beperkt tot tien wedstrijden. Van Rooijen: “Deze toestanden zijn in Europa nog nergens vertoond. Het heeft ten dele ook te maken met de vier woensdagen die we extra nodig hebben in verband met het EK. Op de doordeweekse dagen zijn de beperkingen die ons worden opgelegd het grootst. Maar ook in het weekeinde kunnen de Nederlandse Spoorwegen voor de combi-regeling (treinkaartje plus toegangsbewijs, red.) maximaal achthonderd supporters vervoeren. Drie risicowedstrijden op een speeldag zijn dan al te veel.”

Dat het begin van de competitie al voor een vertekend beeld zorgt heeft overigens ook te maken met het feit dat Ajax en PSV zijn ingegaan op lucratieve invitaties uit het buitenland. Het sectiebestuur wil de deelneming aan toernooien of het spelen van vriendschappelijke wedstrijden terugdringen. Van Rooijen: “In het vervolg mag het alleen nog maar aan het begin van het seizoen. We zullen nog slechts uitstel verlenen voor één wedstrijd. En we overwegen een vergoeding te vragen aan de club, die er immers ook weer op verdient. We willen bovendien bekijken of het in de toekomst überhaupt nog wel kan dat clubs zich om deze reden onttrekken aan de competitie.”

In het verlengde van het overvolle, sterk verwrongen programma van de eredivisie liggen de belangen van het Nederlands elftal. Oranje is bijna Europees kampioen af, maar heeft de afgelopen drie jaar nauwelijks de gelegenheid gehad zijn titel ten gelde te maken. Knarsetandend moet de KNVB steeds allerlei lucratieve invitaties afslaan omdat er geen speeldata zijn te vinden. Technisch bestuurslid Paul Boels: “We hadden als Europees kampioen de wereld kunnen rondreizen. Likkebaardend heb ik alle uitnodigingen in ontvangst genomen, om ze vervolgens toch maar weer af te slaan. We hadden bijvoorbeeld in Japan tegen Brazilië kunnen spelen. Maar dan zeggen de burgemeesters: waarom kan dat dan wel?”

Huijbregts denkt dat de KNVB de afgelopen drie jaar tonnen, misschien wel miljoenen is misgelopen. “We hadden ook in New York tegen de Zuidamerikanen kunnen spelen. En we hebben verschillende uitnodigingen gehad om in Brazilië zelf deel te nemen aan toernooien. Per wedstrijd verdien je altijd drie tot vijf ton. Daarnaast kun je natuurlijk wat aan Holland-promotie doen, al is het effect daarvan niet in geld uit te drukken.”

Het is volgens Huijbregts niet alleen te wijten aan de burgemeesters dat Oranje zo weinig speelruimte wordt gegund. “We hebben natuurlijk te maken met de situatie dat veel spelers in buitenland voetballen. Die krijgen niet gemakkelijk vrij voor dit soort tripjes. Daarnaast constateer ik dat het klimaat niet zo gunstig is in Nederland. De Duitsers en Engelsen spelen na het seizoen nog gewoon een interland. De internationals hebben dan een kortere vakantie. De Duitsers begonnen vorig seizoen na het WK binnen drie weken al weer met de competitie. Als je dat in Nederland voorstelt krijg je onmiddellijk de centrale spelersraad op je dak.”

Als uitvloeisel van de Europese titel heeft de KNVB nog steeds de mogelijkheid tegen de Zuidamerikaanse kampioen Argentinië te spelen om de Artemio Franchi Cup. Deze veredelde supercup voor landenteams is genoemd naar de voormalige voorzitter van de FIFA. De KNVB nodigt de Argentijnen het liefst uit in Nederland. Het gaat om één wedstrijd die in onderling overleg in een van beide landen kan worden afgewerkt. Huijbregts heeft een voorkeur voor een datum in maart. Als de Argentijnen er op staan de wedstrijd in hun land af te werken is woensdag 5 februari een optie. Het weekeinde daarna wordt er namelijk in Nederland niet gevoetbald.

De interland komt in gevaar als de burgemeesters nog meer competitiewedstrijden verbieden dan nu het geval is. New York (8 december) en Gothenburg (17 januari) vielen al eerder af wegens de data. Technisch bestuurslid Paul Boels: “We kunnen de confrontatie met de Argentijnen zelfs in de achtertuin van de emir van Aboe Dhabi afwerken. Die heeft daar een hoop geld voor over. Maar deze mogelijkheid zal ook wel weer op praktische problemen stuiten.”

Behalve de al geplande interlands tegen Polen (11 september), Portugal (16 oktober) en Griekenland (4 december) ontmoet Oranje op 5 juni ook nog Frankrijk in Parijs. Er volgt nog een return in Nederland. Voor het afstaan van spelers bij met name kwalificatiewedstrijden heeft de KNVB een steuntje in de rug gekregen van de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft een spectaculaire reglementswijziging ingevoerd. Als een in het buitenland spelende international afzegt en wel uitkomt voor zijn werkgever, zal de FIFA de bond verzoeken die club te bestraffen met een nederlaag. De Milanezen en het Barcelona-duo zijn dus gewaarschuwd.