Shell wil olie en gas gaan winnen in Sovjet-Unie

ROTTERDAM, 13 AUG. Shell en Mitsubishi onderhandelen met de Russische autoriteiten over een belang in de exploratie van grote aardgas- en oliereserves in de Stille Oceaan bij het Russische eiland Sakhalin. Dit heeft Mitsubishi gisteren bekendgemaakt.

De Shell-woordvoerder in Rotterdam bevestigt het bericht. Het zou het eerste project voor olie- en gaswinning in de Sovjet-Unie zijn waarin het Nederlands-Britse concern zal participeren, na de nationalisatie van Shell-bezittingen in de jaren twintig. President-directeur Van Wachem zei vorig jaar dat de maatschappij alle mogelijkheden voor een belang in de energiewinning in Midden- en Oost-Europa verkent. Vorig jaar sloot Shell al een joint venture voor een kolenproject in de Sovjet-Unie. Shell heeft in Moskou en andere Oosteuropese hoofdsteden een vertegenwoordiging.

Deze maand nog worden bij het energieministerie in Moskou aanbiedingen van oliemaatschappijen ingediend voor de winning van olie en gas in het zeegebied bij Sakhalin. Het is de bedoeling in oktober een keuze te maken tussen maatschappijen die het project samen met een Russische onderneming mogen uitvoeren. Volgens de Russen gaat het om grote reserves. De gasvoorkomens liggen gunstig voor export naar de snel groeiende markt in het Verre Oosten. Japan, Zuid-Korea en Taiwan hebben een grote behoefte aan meer aardgas.

Japan importeert jaarlijks al een grote hoeveelheid vloeibaar aardgas uit Maleisië en het Midden-Oosten en de Russen willen graag op deze markt concurreren om meer deviezen binnen te krijgen. President Gorbatsjov heeft vorig jaar al een serie decreten uitgevaardigd om het Westerse oliemaatschappijen mogelijk te maken energieprodukten uit de Sovjet-Unie te exporteren en de beslissingen over vergunningen en joint ventures zijn voor het grootste deel aan de republieken en regiobesturen gedelegeerd. De betrokken ministeries werken nu aan een gedetailleerde wetgeving.