Rechter bekrachtigt vonnis van 65 gulden boete voor zwartrijden

DEN HAAG, 13 AUG. De Haagse rechtbank heeft een zwartrijder in het openbaar vervoer in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 65 gulden. Dat is een bevestiging van het vonnis dat de kantonrechter tegen de zwartrijder, een 19-jarige vrouw uit Den Haag, had uitgesproken. Het is bovendien overeenkomstig de eis die de officieren van justitie inmiddels weer stellen.

Daarmee staat vast dat het voor een zwartrijder die bij controle wordt betrapt, de moeite blijft lonen de boete die daarvoor staat, 100 gulden, niet aan de controleur van het openbaar-vervoerbedrijf te betalen. Ook de rechtbank blijkt dit bedrag te hoog te vinden. Eerder hadden de kantonrechters al laten weten de beslissing, vorig jaar augustus, van de ministers Maij-Weggen (verkeer) en Hirsch Ballin (jusititie) om de boete van 25 naar 100 gulden te verhogen, niet redelijk te achten in vergelijking met andere verkeersboetes.

Inmiddels hebben de ministers besloten de boete terug te brengen tot 60 gulden, maar ook om deze verlaging pas volgend jaar te laten ingaan. Zij wachten onder meer op een advies van de Kring van Kantonrechters, dat eind augustus wordt verwacht. Een woordvoerster van minister Maij liet vanmiddag weten dat het vonnis van de rechtbank en evenmin het standpunt van het openbaar ministerie geen reden is de boete die de controleurs moeten vragen eerder te verlagen.

Bij de kantonrechters vroegen de officieren van justitie nog 165 gulden. Het vonnis luidde steevast 65 gulden. Gegeven dat feit en gelet op de aankondiging van de ministers hanteert het openbaar ministerie intern de afspraak, zo liet het desgevraagd weten, dat officieren van justitie 65 gulden eisen, zoals ze dat ook deden voor de verhoging van vorig jaar. Tegen de uitspraak van een kantonrechter gaan ze ook niet meer in hoger beroep.

Volgens een woordvoerster van het Haagse openbaar-vervoerbedrijf, HTM, maakt in de praktijk ongeveer de helft van de betrapte zwartrijders gebruik van de mogelijkheid om niet de 100 gulden boete aan de controleur te betalen, maar de zaak bij de rechter te laten voorkomen en er zo met 65 gulden af te komen.